KookJij

Een stralende huid met fruit enz...

Datum: 12 februari 2013 Categorie: Kerstverhalen 2010, Tips, Eten en Drinken Reacties: 1Tips die je huid stralend houden


Wist je dat ook verse groenten en fruit, vette vis, gevogelte, mager rood vlees en andere producten uit de keuken kunnen helpen voor een stralende huid en gezond lichaam? Tips en recepten.
De kracht van antioxidanten

Het toverwoord is: antioxidanten. Deze voedingsstoffen zijn onmisbaar om de nefaste werking van vrije radicalen (schadelijke stoffen bijvoorbeeld ontstaan die bij het roken en consumptie van alcohol) tegen te gaan. Verse groenten en fruit zijn een rijke bron van antioxidanten.

De top vijf bestaat uit bètacaroteen, vitamines C en E en de mineralen zink en selenium. Bètacaroteen, ook wel provitamine A genoemd, wordt in het lichaam omgezet in vitamine A en is bijzonder belangrijk voor de bescherming van de cellen. Zowel oranje groenten en vruchten als donkergroene groenten (zoals spinazie, broccoli en waterkers) zitten vol bètacaroteen. Eet er elke dag van voor een stralende huid.

Vitamine C vindt men in overvloed in citrusfruit, kiwi’s, aardbeien en rode paprika’s, terwijl plantaardige oliën, noten en zaden (evenals hun oliën) heilzame bronnen zijn van vitamine E. Eiwitrijke producten zoals vis, zeevruchten en eieren zijn dan weer belangrijke leveranciers van mineralen.

Goede vetzuren

Een stralende huid ziet er niet alleen gezond uit, ze is ook mooi gehydrateerd en soepel. En daar kunnen de juiste producten met goede vetzuren helpen. Alle vetten zijn namelijk opgebouwd uit vetzuren en deze zijn op hun beurt ingedeeld in groepen: verzadigde en onverzadigde.

Bij de onverzadigde vetzuren onderscheiden we omega 3 en omega 6. Deze vetzuren dragen bij tot de aanmaak van collageen in de huid en zorgen er op die manier voor dat de huid soepel blijft. Omegavetzuren zijn bovendien belangrijk voor de bloedvaten, met als gevolg een goede bloeddoorstroming en een jonge, stralende huid. Zorg er dus voor dat je voeding voldoende vette vis zoals zalm, makreel, paling en sardientjes bevat.

Schoonheid zit in de details

Glanzend haar en verzorgde nagels vertellen evenveel over de gezondheid van je lichaam als een stralende huid. Zwakke nagels zijn een duidelijk teken van een tekort aan calcium. Verhoog hiervoor de inname van (magere) zuivel. Om de nagelgroei te stimuleren eet je het best eiwitten onder de vorm van gevogelte, mager rood vlees, vis en sojaproducten.

Bescherm je nieuwe sterke nagels tegen breken of scheuren door voldoende ijzer en zink in te nemen. Denk aan spinazie, peulvruchten en volkorengranen, enerzijds; zeevruchten, noten en eieren, anderzijds.

Voor gezond haar is het belangrijk dat de voeding voldoende eiwitten, ijzer, calcium en vitamine B12 bevat. Terwijl eiwitten de haargroei stimuleren, vermijden ijzer en calcium dat het haar broos wordt. Vitamine B12 zorgt er dan weer voor dat uw haar een mooie glans krijgt. Zalm, peulvruchten, gevogelte (met name kalkoen), volkorengranen, eieren en zeevruchten zijn goede leveranciers van deze voedingsstoffen.  

Knack Weekend 


Groetjes Derbyke

By: derbyke

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Liske

Liske zegt:
Leuk artikel. Als je de schijf van 5 elke dag een beetje in de gaten houdt en daar ook gebruik van maakt, dan zit je al vrij goed. Erg leerzaam!

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten