Recept
« Terug naar recepten
Horster Dreumel (nostalgisch gerecht)
PT180M
Horster Dreumel (nostalgisch gerecht)
Dit recept kwam ik tegen in mijn kookboek "Het Culinair Geheugen" waar
allemaal recepten uit grootmoeders keuken in staan.
De Horster Dreumel is ontstaan in de frituur van Wiel Cox uit het Limburgse
Horst. In de tijd dat er nog niet zoveel snacks waren experimenteerde Wiel
graag met wat "lekkers" voor bij de friet. Omdat het ten tijde van het
ontstaan van dit gerecht bijna Carnaval was, werd het "Dreumel" genoemd
(de naam van de carnavalsvereniging in Horst).
Het frietje Dreumel is dan ook een begrip in Horst.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
180 min
Personen:
8 personen
Categorieën:
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Regionale
Bron:
Het Culinair Geheugen/in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Horster Dreumel (nostalgisch gerecht) te bereiden
- Gebruik voor dit recept of zet 400 gram soepvlees (rundvlees) op met het water en de bouillontabletten, breng de bouillon aan de kook en laat het dan op een klein pitje tegen de kook aan trekken ( +/- 6 uur) het vlees moet zo gaar zijn dat het bijna vanzelf uit elkaar valt. Snijd het soepvlees in stukjes of trek het met 2 vorken uit elkaar.
- Pel en snipper de ui en de knoflook, maak de paprika schoon en in kleine blokjes, maak de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Breng in een pannetje een bodempje water met een halve bouillontablet aan de kook en kook hierin de champignons ongeveer 5 minuten en giet de champignons af.
- Laat in een braadpan op middelhoog vuur de boter bruin worden en fruit hierin de ui en de knoflook glazig, bak dan de paprikastukjes mee.
- Strooi bloem in de pan en laat deze in het mengsel garen, giet er dan beetje bij beetje de bouillon bij en roer goed door, herhaal dit tot je een mooie gladde gebonden saus hebt. (Beoordeel zelf of je alle bouillon wel nodig hebt.)
- Roer het fijngesneden vlees en de champignons erdoor. Breng het gerecht op smaak met (veel) paprikapoeder, sambal en wat peper en zout en laat het nog een kwartiertje op een laag vuurtje sudderen.
- Nog lekkerder is het als je het al een dag van te voren maakt zodat de smaken goede in elkaar kunnen trekken.
Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)
Zoals het ontstaan is in de frituur natuurlijk lekker met friet en een salade erbij.