KookJij

Aspergekroketten of bitterballen (Café Sjiek)

Een leuk werkje met een enorm lekker resultaat. Je kunt dit het beste doen als je een hele dag, of nog liever, 2 dagen achter elkaar eraan kunt werken omdat de vulling (salpicon) een tijd moet opstijven (liefst een nacht). Het idee van het recept kwam ik een tijdje geleden tegen op de site van Café Sjiek uit Maastricht. Nu het aspergetijd is weer eens iets anders om met asperges te maken. In plaats van kroketjes kun je natuurlijk ook bitterballen maken. TIP: Maak meteen een royale hoeveelheid want je kunt ze ook heel goed invriezen! Je kunt ook een gedeelte van de vulling gebruiken om Aspergebroodjes-van-bladerdeeg mee te maken.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Warm
  2. > Snacks - Warm
  3. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Café Sjiek; hier en daar een beetje aangepast, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Aspergekroketten of bitterballen (Café Sjiek) te bereiden

  1. Vulling: Kook de aspergeschillen 15 minuten in de kippenbouillon. Kook vervolgens de in kleine stukjes gesneden asperges gaar in de gezeefde bouillon (schillen eruit). Haal de asperges eruit en voeg de witte wijn en de room toe aan de bouillon en laat het geheel opnieuw koken. Voeg nootmuskaat, peterselie, peper en zout toe aan bouillon, en doe ook de aspergestukjes er weer terug in.. Breng het mengsel aan de kook en zet het even opzij om eerst een blanke roux te maken (in een andere pan). Als je in het bezit bent van instant blanke roux dan kun je deze hier toevoegen tot de gewenste dikte. Als je zelf de roux maakt: Smelt de boter en voeg langzaamaan de bloem toe, goed roeren en garen en als de roux naar koekjes begint te ruiken is deze klaar. Voeg beetje bij beetje het room/bouillonmengsel toe aan de roux terwijl je goed blijft roeren. en laat het geheel eventjes zachtjes doorkoken. Breng eventueel verder op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Stort de ragout in een platte ovenschaal, dek af met plasticfolie en laat afkoelen en een paar uur opstijven in de koelkast (liefst een nacht).
  2. Paneren: Portioneer de volgende dag het mengsel in gewenste kroketgroottes (of bitterballen).  Klop de eieren los in een kom. en doe de bloem en paneermeel in 2 andere kommen. Wentel elke portie in de bloem, vervolgens in het eimengsel,  en vervolgens in de paneermeel. (Je kunt eventueel ook "dubbel" paneren om te voorkomen dat de kroketten open gaan). Vries de kroketten in of bak ze meteen.
  3. Frituren: Dat gaat in 2 stappen: voorbakken - even laten rusten - dan lekker bruin afbakken. Bak de kroketten op 180 graden. Hou voor verse kroketten ongeveer 4 minuten aan en voor kroketten uit de diepvries 6 minuten.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Lekker met peterseliemayonaise en een schijfje citroen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst