KookJij
Hoe je kinderen hun groenten en fruit laat eten

Hoe je kinderen hun groenten en fruit laat eten

Datum: 13 december 2021 Categorie: Eten en Drinken Reacties: 0

We willen allemaal dat onze kinderen groenten en fruit eten. Helaas komt het vaak voor dat kleuters en peuters dit juist laten liggen. Hier kunnen verschillende problemen de oorzaak van zijn, maar in elke situatie wil je natuurlijk wel dat je kind deze belangrijke vitamines en mineralen binnen krijgt. Hoe je kinderen hun groenten en fruit kan laten eten? Wij geven hier een aantal tips voor je! 

Waarom kinderen geen groenten en fruit willen eten 

Er zijn verschillende oorzaken van het niet eten van groenten en fruit. De meest voorkomende redenen zijn: 

 • Moeite met het proberen van nieuwe dingen
 • Structuur
 • Groepsdruk
 • Culturele vertegenwoordiging
 • Het niet lusten van

Veel kinderen geven al voordat ze het eten hebben geprobeerd aan dat ze het niet lusten. De oorzaak hiervan kan zijn dat de structuur hen niet aanstaat of dat ze moeite hebben met het proberen van nieuwe dingen. Daarnaast komt het ook vaak voor dat kinderen hun groenten en fruit niet willen eten, omdat de rest van hun vrienden dat ook niet doen. Jonge kinderen kunnen sterk worden beïnvloed door groepsdruk. Ook hun ‘grote’ voorbeelden kunnen invloed hebben op het eetgedrag. Denk hierbij aan personages in tekenfilms en programma’s. Wat de ‘held’ leuk vindt, vinden de kinderen ook leuk. Wanneer de held dus nooit groenten en fruit eet, maar alleen fast food, kan het zo zijn dat het kind denkt dat het niet stoer genoeg is om gezond te eten. Tot slot kan het natuurlijk ook zo zijn dat het kind de specifieke groente of het fruit echt niet lust.  

6 tips om kinderen meer groenten en fruit te laten eten 

Er zijn verschillende manieren waarop je ervoor kan zorgen dat kinderen wat vaker hun groenten en fruit gaan eten.  

1. Vind rolmodellen 

Zoals we hierboven al aangeven, nemen kinderen dingen over van hun held. Probeer meer kinderseries, boeken en films te kijken waar de hoofdpersoon veel groenten en fruit eet. Op deze manier zal je kind onbewust worden beïnvloed om tenminste het groenten en fruit te willen proberen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Popeye die sterker wordt van het eten van spinazie of wat dacht je van de film Ratatouille, waar de hoofdpersonage de heerlijkste gerechten maakt van overgebleven groenten. Ook zijn er veel boeken beschikbaar met het onderwerp gezond eten, zoals bijvoorbeeld het boek ‘Anna eet graag fruit’.  

2. Laat je kinderen meehelpen

Een goede manier om kinderen hun groenten en fruit te laten eten is door hen enthousiast te maken. Dit kun je doen door ze te laten meehelpen met koken. Ga daarom dan ook samen naar de supermarkt en laat je kleine kiezen tussen twee of drie groentes. Bereid vervolgens samen het avondeten klaar. Doordat je kind zelf het eten heeft ‘gekozen’ en het hierna ook heeft voorbereid is de kans groot dat ze hun eigen ‘creatie’, inclusief groente, wel willen eten.De kinderen kunnen helpen met; 

 • Het uitkiezen van een recept 
 • Het uitkiezen van de groente
 • Het voorlezen van het recept
 • Het afwassen van de groentes
 • De zaadjes verwijderen en/of de blaadjes plukken of pellen
 • Alvast de bakjes klaarzetten om de groenten in te doen
 • Het strooien van kruiden, zout of pepper
 • Roeren in de pan 
 • Het prakken van bijvoorbeeld aardappelen of erwtjes

 

3. Maak het eten van groenten en fruit leuk 

Wie heeft het ooit bedacht dat je niet mag spelen met je eten? Juist wanneer kinderen een bepaald soort eten niet willen proeven, kan je door middel van ‘spelen’ hun interesses opwekken. Maak bijvoorbeeld gezichtjes van het eten of versier het bord samen. Op deze manier wordt het eten interessanter en leuker en vergroot je de kans dat het kind zijn of haar hele bord leeg eet. 

4. Maak soms een compromis

Het is niet altijd goed om maar toe te geven wanneer kinderen iets echt niet willen eten. Maar je kan altijd het volgende proberen. Houd je kind bijvoorbeeld heel erg van ijsjes en pannenkoeken? Probeer dan juist in dit eten de groenten en het fruit te verwerken. Zo kun je de pannenkoeken versieren met fruit en groenten en zelf waterijsjes maken met fruit erin. 

5. Geef het juiste voorbeeld 

Een van de belangrijkste tips die we je mee kunnen geven is om zelf een goed voorbeeld te geven. Wanneer jij nooit fruit eet of je groentes niet opeet, dan is de kans groot dat je kind dit gedrag kopieert. 

6. Blend het eten

Heb je alle bovenstaande tips al geprobeerd en werkt het allemaal niet? Probeer dan eens de groenten en het fruit te blenden. De verandering in textuur en kleur, helpen je kind wellicht om op een andere manier naar het eten te kijken. Wees je er wel van bewust, dat vitamines hierdoor verloren gaan. Mocht je vaak willen blenden, dan heb je meer groenten en fruit nodig om dezelfde hoeveelheid vitamine binnen te krijgen. 

Extra tips

Nu je precies weet wat je moet doen, volgen hier nog wat extra tips!

 • Zeg nooit ‘Dat lust hij/zij niet’, wanneer er eten wordt aangeboden aan je kind. Wacht af wat hij/zij zelf zegt, misschien verrast het antwoord je!
 • Gebruik het toetje niet als straf of beloning 
 • Dwing je kind niet om te eten
 • Wordt niet boos op je kind wanneer hij of zij niet wilt eten

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Babysits, hét oppasplatform van Nederland. Via Babysits kun je gemakkelijk en snel oppaswerk of een oppas bij jou in de buurt vinden. Naast dat Babysits een online oppasplatform is, geeft het platform regelmatig tips wat betreft de opvoeding van kinderen. 

Afbeelding van Jill Wellington via Pixabay

« Terug naar overzicht

Reacties op dit blog

Er zijn nog geen reacties geplaatst

Reageer op dit blog

Uw bericht mag nog tekens bevatten