KookJij

Zucchini alla Scapece

Alla Scapece = Escabèche = in Saor = Gebakken cq gefrituurde vis en/of groenten marineren in zuur. Het is een kooktechniek die van de Arabieren afkomstig is en via Spanje is overgewaaid naar Italie. Heel bekend zijn de Ansjovisjes in Saor uit Venetie. De Zucchini (wij zeggen courgettes) alla Scapece is een typisch gerecht uit de provincie Campania evenals de Aubergines alla Scapece. Het is een kooktechniek uit de tijd dat er geen koelsystemen op de markt waren, het is een kooktechniek die bedoeld is gebakken groentes en gebakken vis langer goed te houden voor consumptie.
Recept van:
Bereidingstijd: 1560 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Italiaanse kennissen
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zucchini alla Scapece te bereiden

  1. De courgettes worden gesneden in plakjes van ongeveer 1/2 cm dik. Ze worden vervolgens in een bad gelegd met zoutwater (1 eetlepel zout per liter water) om de bitterheid uit de courgettes te trekken. Laat ze 20 minuten staan. Dan spoelen,l aten uitlekken en drogen met keukenpapier en vervolgens in één laag leggen op een ovenbakblik. Dat bakblik gaat in de oven (die op 50 graden Celsius staat) gedurende ½ tot 1 uur om vocht aan de plakjes te onttrekken. We houden dan een rubberachtig schijfje over.
  2. De gedroogde courgette schijfjes frituren we gedurende 3 minuten in de hete olie in batches en die leggen we dan in een schotel, laag voor laag. Elke laag wordt bestrooid met vers gemalen peper, flintertjes knoflook, schilfertjes chili peper, gescheurde blaadjes mint en basilicum.
  3. Dan wordt de laag ruim bespoten met de 2 soorten azijn (die wij dus in de spuitflacons hebben gedaan).
  4. Vervolgens komt daarop de volgende laag en herhalen we het voorgaande ritueel, net zo lang tot alle schijfjes op zijn gebruikt. Het is dus niet erg slim om dit hele gedoe te demonstreren voor een kleine hoeveelheid. De 6 courgettes die we hier gebruiken is eigenlijk wel een minimum.
  5. De meesten zullen geen zout willen gebruiken op de laagjes, omdat de schijfjes dus in het begin werden gepekeld.
  6. Laat het geheel 24 uur staan, dan zijn ze het lekkerst.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Ik zou daar een jonge lichte rode wijn bij schenken. Te denken valt aan een Italiaanse Dolcetto of liever nog een frisse en fruitige Beaujolais.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jan buttolo

Jan buttolo zegt:
Je hebt gelijk tot de volgende keer. gr.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Beste Jan,
Dan kan je toch de ingrediënten delen door twee? Dan kan je het recept verder volgen.
Vriendelijke groet,
Anna
KookJij
Jan buttolo

Jan buttolo zegt:
Waarom altijd recepten voor zoveel personen ? doe eens iets voor twee / of vier personen !!!!