KookJij

Brabantse balkenbrij

Een heerlijk brabantse balkenbrij recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
  2. > Ontbijt & Lunch - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Oma Janssen
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Brabantse balkenbrij te bereiden

Maak een bouillon met het vlees en de kruiden en kook het, tot het zo gaar is dat het van de botten valt. Haal het vlees eruit en ook de hele kruidnagels als je die gebruikt hebt. Snij het vlees mooi klein en voeg het weer toe aan de bouillon, zorg wel dat die aan het kookpunt blijft anders word het boekweitmeel niet gaar. Strooi nu het boekweitmeel onder goed roeren in de bouillon tot het zo dik is dat je er bijna niet meer door kan roeren. Als hij begint te pruttelen net als kookpudding doet, doe je hem in een schaaltje of lege boterkuipjes, druk hem stevig aan en bestrooi de bovenkant met wat boekweitmeel, laat hem goed afkoelen zonder deksel en als hij goed koud is snij je de balkenbrij in dunne plakken en bak hem knapperig in de koekenpan, lekker met roggebrood.

Mijn kookverhaal (Doriet Janssen)

Dit recept heb ik aangepast op mijn schoonmoeders recept, die gebruikte 200 gram gerookt spek i.p.v. vers vlees. Om het zo vers mogelijk te gebruiken pak ik de plakjes in plasticfolie los van elkaar en kun je ze a la minute eruit halen en ik bak ze in bevroren toestand knapperig bruin in wat olie of margarine.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Donlers brij balken

Donlers brij balken zegt:
Geslaagd ik heb 2.5 kg balkenbrij gemaakt.geen foto.
Doriet Janssen

Doriet Janssen zegt:
Inderdaad bevat boekweitmeel weinig gluten maar is niet glutenvrij! Wat het rommelkruid betreft dit is er in een paar varianten rood bruin en misschien wel meer het is een mengsel van kruiden en is zelf ook te maken. google maar eens op rommelkruid dan kun je het zelf zien. Balkenbrij is géén bloedworst maar gemaakt van een bouillon en varkensvlees meer zoals kroketten vulling maar nog stijver , en ja je kunt het goed maken van de bouillon die je zelf trekt maar wat vlees of spek erin is wel lekkerder
willydelcart

willydelcart zegt:
Wij hebben ons verdiept in het recept. Puur uit Belgische nieuwsgierigheid. We kenden het woord (van Paul Van Vliet: er is geen businnes gelijk boerenebusinnes, en daar zat het vrouwtje op die balk in de schuur te balkenbreien, hehehe), maar niet het recept. Naar blijkt zou boekweitmeel weinig of geen gluten bevatten. Wat goed zou zijn, want Mieke mag niet veel gluten eten.
Toch een vraagje: dat rommelkruid, wat ik terugvond in vele balkenbrij-recepten, wat is dat precies? Ik zag ook wat foto's links en rechts, is balkenbrij wat te vergelijken met bloedworst? Vlaamse bloedpens?
Nu zou ik dat overbekende Nederlandse recept ook wel eens willen proeven, aangezien ik al mijn bouillons (kalf, kip, varken en rund) zelf trek, zou ik er voor een deel ervan wat balkenbrij kunnen maken niet?
Bedankt voor het recept in elk geval :)

http://blog.seniorennet.be/willy_en_mieke/
Doriet Janssen

Doriet Janssen zegt:
Ja Rob daarom heet hij ook Brabantse balkenbrij daar gaat dus hier geen rommelkruid in dat is in Gelderland wat aan Brabant grenst al wel het geval en wat de hoeveelheid meel betreft er staat dat je er zo veel meel in doet dat hij bijna niet meer om te roeren is, zoiets doe je op gevoel, ik heb vaak 2 kilo zakken van de molen dus let op de dikte van de brij.
Rob

Rob zegt:
Balkenbrij is (lekker, daar niet van) armelui's eten. Zo bekeken gaat er wel heel veel vlees in deze balkenbrij. In mijn recept komt ook rommelkruid voor, dat afgezien van de typische geur, ook een roze (dus vleesachtige) kleur geeft aan de balkenbrij. In het recept mis ik de gebruikte hoeveelheid boekweitmeel.