KookJij

Rode wijn-saus

Een heerlijk rode wijn-saus recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rode wijn-saus te bereiden

Laat de bouillon en de wijn samen tot de helft inkoken. Smelt de boter en bak daarin de bloem al roerend bruin. Giet al kloppend en in een klein straaltje het ingekookte vocht erbij en blijf roeren tot de saus gebonden is. Laat de saus nog 10 min. zachtjes doorkoken. Voeg de peper toe.
Lekker bij vlees, wild en gevogelte.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Eric

Eric zegt:
Lekker bij lamshaasjes. Ik doe er dan wel tijm bij voor het mediterraanse karakter.
Mateo

Mateo zegt:
Lekker, doe ik bij de beenham :):p
Steyn

Steyn zegt:
Lijkt me lekker:):p
peter van horssen

peter van horssen zegt:
Ga zeker de wijnsaus proberen met pasta en runderreepjes.
fred

fred zegt:
Ik heb in plaats van rode wijn gluhwijn gebruikt en op het laatst een beetje rode wijn en een halve tl. suiker, heerlijk.
chrissy

chrissy zegt:
Moet je het vocht niet eerst af laten koelen voor dat je het bij de roux giet ?
Stefanie

Stefanie zegt:
Vanavond hebben we de rode wijn saus gemaakt. Erg lekker!!
djmagich

djmagich zegt:
Deze saus is heerlijk! Gisteren bij de Rollade gehad! JamJam! Zeker een aanrader. Had een wat zoetere wijn gebruikt, en een dag eerder gemaakt. Maar smaakte prima! Zeker voor herhaling vatbaar! Ik had trouwens Groente bouillon gebruikt.
Henk

Henk zegt:
Hallo Evelyn, het lekkerste is om de saus direct te serveren. Later vind ik hem wat zuriger worden. succes!
Evelyn

Evelyn zegt:
Kun je de saus ook bijv. overdag maken en'savonds opdienen of is het beter om meteen te serveren?
roulaux

roulaux zegt:
Heerlijk recept van die rode wijn saus.
Joost Amstedam

Joost Amstedam zegt:
Sauce vin blanc op basis van witte wijn, eierdooiers
en boter.
Aanvullend materieel
Geen.
Voorbereidingen
1. Weeg de ingrediënten af.
2. Snijd de sjalot in brunoise.
3. Smelt en klarifieer de boter.
Bereidingswijze
1. Doe sjalotten, wijn, laurier en peperkorrels in een
pan.
2. Zet de pan op een hoog vuur.
3. Breng de vloeistof aan de kook.
4. Reduceer het vocht tot de helft van de oorspronkelijke
hoeveelheid.
5. Passeer de zo ontstane gastrique door een bolzeef
in de beslagkom.
6. Laat de gastrique tot onder 50°C afkoelen.
7. Voeg de eierdooiers toe.
8. Klop het mengsel au bain-marie tot het goed
bindt.
9. Neem de beslagkom uit de bain-marie.
10. Voeg de gesmolten boter in een dun straaltje en
onder voortdurend kloppen toe.
11. Breng de saus op smaak met citroensap, zout en
cayennepeper.
Afwerking en verzorging
1. Serveer de saus direct.
2. Voor iets later gebruik kun je de saus bij 37° C op
de rand van de kachel warm houden.
Hoeveelheid 1 l 5 l 10 l
Ingrediënten:
sjalot 50 g 250 g 500 g
boter 600 g 3 kg 6 kg
droge witte wijn 2 dl 1 l 2 l
gekneusde,witte peperkorrels 10 st 50 st 100 st
gepasteuriseerde eierdooier 150 g 750 g 1,5 kg
citroensap
laurier
zout
cayennepeper
Witte-wijnsaus/Sauce vin blanc
wilma

wilma zegt:
Halve fles rode wijn bv. jp chenet. Met tijm en rozemarijn inkoken tot 60%, eetlepel maggie rundvleespoeder en 2 suikerklonten, dan op het laatst een scheut kookroom erbij eet ze.
rik

rik zegt:
sjalotjes caramelliseren met suiker en dan pas de rode wijn erbij doen !!
sanne

sanne zegt:
omdat je droge rode wijn hebt gebruikt je kunt beter zoete rode wijn gebruiken:D