KookJij

Risotto met Garnaal en Sinaasappel

Een heerlijk risotto met garnaal en sinaasappel recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
  2. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Italiaanse kennis van de familie.
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Risotto met Garnaal en Sinaasappel te bereiden

*Zet alles klaar voor gebruik :
--->Pan met daarin de olijfolie
--->de rijst,de uien,de knoflook,de garnalen,de sinaasappel
zeste in julienne en geblancheerd,de verse sinaasappel
jus,de stukjes sinaasappel,de boter in 2 gelijke porties,zout,peper
*Verhit de olie in de pan met dikke bodem en fruit hierin de uien en de knoflook tot ze bijna gaan verkleuren,maar in ieder geval doorschijnend zijn.Dan doen we de garnalen er bij en laten die onder voortdurend roeren gedurende een minuutje of 7 à 8 meefruiten.
*Nu halen we uien-garnalen mix uit de pan met een schuimspaan en we zetten dat even apart.
*We doen dan een van de 2 porties boter bij de rest olie in de pan en verhitten die goed.We doen de rijst er in en laten die onder VOORTDUREND roeren gedurende 10 minuten
aanfruiten,tot de korrels allemaal doorschijnend zijn en met met omgeven.
*De warme wijn gaat er nu bij en we blijven roeren tot de wijn geheel weg is (verdampt en opgenomen).
*We herhalen dit met de sinaasappel jus en als die weg is dan gaat het uien-garnalen mengsel weet terug in de pan.
*Denk er aan :BLIJF ROEREN
*Nu voegen we de gloeiend hete bouillon toe pollepel voor pollepel.Pas nieuw toevoegen als oud is opgenomen.
*We gaan net zolang door tot de rijst beet-gaar is (dus niet tot een kleffe weke massa is ontstaan;in dat geval maak ik wel een recept voor rijstepap!).
*De pan gaat nu van het vuur en de zeste wordt door de rijst geroerd,daarna de boter en de stukjes sinaasappel.
*We laten de pan nu even staan (desnoods in een oven van 70 graden Celsius) met het deksel er op en na 10 minuutjes is de rijst klaar om te worden opgediend,afgewerkt met flink peper en eventueel bestrooid met een beetje gehakte mint,koriander en basilicum
*We verhitten de olie in de pan

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

NOOT:Als er geen verse garnalen zijn,maar alleen voorgekookte,dan gaan de gepelde garnalen er pas op het laatst in.
NOOT:In plaats van garnalen kunnen we ook stukjes stevige vis gebruiken en/of coquilles St.Jacques

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Norman

Norman zegt:
Persoonlijk ben ik geen voorstaander van het opwarmen van de wijn. Het is beter volgens mijn ervaring om de pan even van het vuur te halen tot de grote hitte er uit is en dan pas de wijn (kamer temperatuur) bij te voegen. Terug opwarmen en volledig secnario opnieuw met de sinaasappelsap. Mijn bouillon maak ik met de schelpen van de scampies + wat ui, gekneusde venkelzaadjes, peterseliestengels, visbouiilon blokje alles ca 15 min laten fremieren (lichtjes koken) en dan filteren (puntzeef) Ongeveer 1,2 l. In de rijst zo weinig mogelijk roeren tenzij op het ogenblik dat je bouillon bijvoegt (veriefieren of het niet aanbakt en losschrapen). Na 20 minuten is de rijst wel klaar. Van het vuur afnemen en dan geleidelijk +/- 50 gr boter dooroeren. Vocht even laten resorberen vooraleer op te dienen op bord.
Sinaasappel origineel idee die ik probeer.