Recept
« Terug naar recepten
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
PT120M
Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep
De naam "Heilige Boontjes" hebben de witte boontjes te danken aan de
tekening rondom het naveltje in de vorm van een monstrans of een
engeltje.
De echte heilige boontjes kon ik nergens vinden en ik heb hier de "zwarte
ogen boontjes" gebruikt, die er naar mijn idee wel wat van weg hebben. Ze
zullen waarschijnlijk ook wel "familie" van elkaar zijn.
Dit recept kwam ik tegen in mijn kookboek: "Proef de Peel". Het is een
recept van "Bijzonder Brabants" de meest bijzondere groentetuin van
Brabant.
Recept van:
Wilmie Willemse
Bereidingstijd:
120 min
Personen:
4 personen
Categorieën:
- > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst:
Nederland
Keuken:
Regionale
Bron:
Proef de Peel en Bijzonder Brabants/ in eigen keuken aangepast, gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:
Bereiding
Hoe Herfst/Winter: Heilige Boontjessoep te bereiden
- De heilige boontjes doppen uit de peul en hierna een nacht in een liter koud water laten weken.
- Klontje boter verhitten in de pan en hierin de gesneden ui en knoflook zachtjes glazig laten worden (niet bruin).
- Voeg de fijn gesneden prei en selderijknol toe en bak deze al omscheppend 5 minuten mee.
- Voeg een beetje peper en zout toe.
- Voeg 1,25 liter groentebouillon toe.
- Giet de geweekte bonen af en voeg deze toe aan de bouillon met groenten.
- Laat dit alles in 45 minuten zachtjes gaar koken. (Of tot de boontjes gaar zijn)
- Bak de gerookte spekblokjes knapperig in een pan en voeg deze op het laatst aan de soep toe.