KookJij

Falafel

Falafel is een van oorsprong Libanees gerecht,dat,mid-oosters gekruid,dan tot platte balletjes gedraaid en vervolgens wordt gefrituurd. Mid-0osters kruiden doe je met sumac-djinten-ketumbar-kunyit-knoflook--zout-lombok-peper als basis. Het is een vegetarisch gerecht.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Groenten
  2. > Snacks - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Libanon
Keuken: Oosterse
Bron: Familie
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Falafel te bereiden

*Pureer de kikkerewten en meng de rest er door met langzaam lopende motor
*Als te dik en te droog---> werk er wat water door
*Breng op smaak met peper en zout
*Maak van de massa een aantal balletjes zo groot als ping-pong ballen en druk ze enigszins plat
*Haal de bal-schijven eerst door de bloem,dan door het eiwit en daarna goed door het paneermeel en leg even weg (bv een halfuurtje in de freezer)
*Bak de ballen af in de frituur in 4-5 minuten of misschien
zelfs iets korter
*Serveer met hummus of een yoghurtsaus (250 cc Griekse yoghurt,1/2 geschaafde en uitgeknepen komkommer,8 takjes gesnipperd muntblad,bosje gesnipperde platte peterselie,zeezout en veel vers gemalen zwarte peper),enz.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken hierbij een witte wijn of een rosé wijn

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

J.A.van der Hoeden

J.A.van der Hoeden zegt:
Hallo Martine,Dank voor de tip.
jan A:)
J.A.van der Hoeden

J.A.van der Hoeden zegt:
Hallo Wouros,Dank voor de uitgebreide verhandeling mbt de falafel balletjes.Zo zie je maar weer eens dat kleine dingetjes soms grote problemen geven.
Ik denk dat er een nuttige discussie is ontstaan,die naar voren brengt dat het verstandiger is om geen gekookte kikkererwten uit blik te gebruiken,maar dat je ze beter zelf kunt weken en daarna malen.Goed,dat neem ik over en ik zal het recept dan ook overeenkomstig veranderen.Overigens heb ik het bedoelde boek van Claudia Rodèn zelf,schitterend!
Met dank,Jan A:?:?:?:?
mdc

mdc zegt:
Hallo allemaal,;)
Tip: falafel kan je ook in de oven bakken op 200° voor ongeveer 20 a 25 min.
Groetjes Martine :p
wouros

wouros zegt:
Hierbij een recept waarin duidelijk gewag wordt gemaakt van het probleem van kikkererwten uit blik bij het maken van falafel.Het recept staat op de site www.vegatopia.com.
9 Gulden Regels voor thuis-falafel
1. Gebruik nooit kikkererwten uit blik, maar altijd gedroogde kikkererwten.
2. Kook ze niet, maar laat ze weken (minimaal een nacht). Spoel ze voor en na het weken goed af en dep ze droog.
3. Maal de geweekte kikkererwten zo fijn mogelijk. Maal eventueel nog een keer extra als het niet lukt om balletjes te vormen.
4. Het falafeldeeg moet niet te plakkerig zijn, voeg eventueel broodkruim toe om het probleem te verhelpen.
5. Het falafeldeeg moet ook weer niet te droog zijn, voeg eventueel olijfolie toe om het probleem te verhelpen.
6. Het toevoegen van bloem of kikkererwtenmeel kan de consistentie verbeteren.
7. Zet het deeg een tijdje in de koelkast voor je er balletjes van gaat draaien, dan worden ze steviger.
8. Druk het deeg stevig aan als je er balletjes van maakt.
9. Falafelballetjes die er niet erg stevig uitzien, kun je 'frituurproof' maken door ze een halfuurtje in de vriezer te leggen.

Falafel
Een basic-recept van Vegatopia-koks Christiaan en Tertia om ze zelf te maken (voor 6 personen):
350 gram kikkererwten gewassen en een nacht geweekt en goed afgegoten
2 theelepels komijnzaad, 5 minuten in een oven van 200 graden geroosterd
1 theelepel zout
1/2 theelepel bakpoeder
1/2 theelepel chilipoeder
1 klein uitje, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngesneden
2 eetlepels verse munt
4 takjes koriander en 4 takjes peterselie
peper
Doe alle ingrediënten in een keukenmachine en pureer ze tot een heel fijne pasta. Je kunt hiervoor ook een staafmixer gebruiken. Neem vervolgens een eetlepel van het deeg tussen je handen en rol er een balletje van ter grootte van een walnoot. In totaal zou je er circa 30 balletjes van moeten kunnen draaien. Verhit in een frituurpan de olie tot 180 graden, laat de balletjes er voorzichtig inglijden en bak ze in 2 tot 3 minuten goudbruin.

Overigens gebruikt Claudia Roden (toch niet de minste kookboekenschrijver) in Arabesque op pag..165 ook alleen gedroogde tuinbonen (Egyptisch) of gedroogde kikkererwten (Israel, Libanon en Syrië). In het boek De keuken van het Midden Oosten, pag 76: Ta'amia of falafel of in Tamarinde & Saffraan op pag 25.
En Anissa Helou gebruikt in haar boek De Libanese Keuken een mix van gedroogde tuinbonen en kikkererwten.
Dat doen ze heus niet voor niets.
Want wat is er gemakkelijker dan een blik open trekken?
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Hallo Elisabet,Dank voor de reactie.We gaan het wel eens proberen.
JanA:)
elisabet

elisabet zegt:
Hallo, mijn ervaring is dat je de kikkererwten beter niet moet koken. Avond van te voren in water zetten, dan de volgende dag rauw fijn malen (keukenmachine) rest van ingredieënten erbij (gelatine en ei hoeft niet) balletjes draaien en frituren! Lukt altijd goed! groetjes :)
deuxchapeaux

deuxchapeaux zegt:
Beste Wouros,Ik heb over dat uiteenspatten in het vet van de balletjes niets gehoord en bij navraag werd mij verteld,dat de ballen zeer breekbaar waren als je ze uit het vet haalde en dat daarom niet alleen bloem was toegevoegd aan het recept,maar ook ei.Ik heb zelf ook niet het probleem gehad.Je zou er ook nog gelatine bij kunnen doen om de bal wat stabieler te maken.Maar nogmaals,wij hebben hier het probleem niet zo ondervonden.Dit recept komt overigens niet uit een damestijdschrift,maar is opgegeven door een werkneemster van een grote luchtvaartmaatschappij die in de Libanon werkte in de zeventiger jaren.Maar in ieder geval bedankt voor de kritische noot,die zeer welkom is.Ik zal het recept enigszins aanpassen.
Groetjes Jan A
wouros

wouros zegt:
Dit recept heeft jaren geleden in een damestijdschrift gestaan.Als correctie kwam de mededeling dat bij kikkererwten uit blik de balletjes in het vet uiteenspatten.(Dat klopte!) Dus zelf erwten weken.