KookJij

Recept voor Echte ouderwetse erwtensoep

Een heerlijk echte ouderwetse erwtensoep recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 240 min
Personen: ong.10 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Groente
  2. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: mezelf /moeder/en een kennis!
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Week de erwten (liefst 1 nacht).
Breng aan de kook met het weekwater, voeg daarbij de varkenspoot (of andere keuze), zout-peper-tijm en de hele ui met daarin gestoken de kruidnagels en laurierblad, laat dit geheel zeker 3 uur zachtjes koken!
Verwijder de ui, en pureer de soep eventueel.
Snij de groenten fijn en voeg dan toe, incl. aardappels! Laat nog zeker 3/4 uur doorkoken, (vul indien nodig water bij) haal het vlees van de varkenspoot (of andere keus) snij de worst in stukken en doe bij de soep!

Mijn kookverhaal (jose aarns)

Serveer goed warm met sneetje roggebrood , besmeerd met mosterd en beleg deze met katenspek!
En dan.....smullen maar!
Echt winterse kost!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Persoonlijk zou ik alleen het vlees gebruiken, of een klein stukje vet erbij. Inmiddels is de soep al behoorlijk vet geworden, wat natuurlijk heerlijk is!
Johan

Johan zegt:
Zo de varkenspoot gekookt is snij je die dan inclusief het zwoerd in stukken om terug in de soeppan te doen of haal je het zwoerd er eerst af?
Eduard

Eduard zegt:
Ik trek de boullion van varkenskop, dat is de echte ouderwetse manier, en ik lust hem ieder jaargetijde.
derbyke

derbyke zegt:
Fijn om te horen P.Kamphuis, groetjes Hilde Kookjij
P.Kamphuis

P.Kamphuis zegt:
Ik vind dit erg leuk, al die recepten!
Lily

Lily zegt:
De enige echte erwtensoep.
Ed

Ed zegt:
Ik heb de erwtensoep gemaakt. Erg lekker. Wel heb ik de soep lang laten pruttelen, omdat ze erg dun was. Klopt het wel dat er 4 liter water gebruikt moet worden in combinatie met 750 gram spliterwten? Het enige wat ik anders heb gedaan: Ik heb de spliterwten niet laten weken.
hns

hns zegt:
Nee, je begrijpt het niet.
Het "klikt zo lekker door'.
Je komt in een keer op de homepagina van de bewuste persoon, met al zijn of haar recepten:):):)
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
Beste Hans, Als je op deze site zoekt onder "Indonesische erwtensoep", kom je mijn rubriek tegen. Een foto toevoegen zit er (nog) niet in, want ik ben een trage leerling mbt foto's zetten op internet. En trouwens, zouden de gerechten beter smaken als mijn kiekje erbij staat??? Haha. Hier heb je alvast mijn smile:D
hns

hns zegt:
Hi Barbara, Dank voor de tip. Als je een fotootje van jezelf plaatst, komt de nieuwsgierige aag (ik dus) heel makkelijk op je eigen pagina. Groet Hans:):):)
hns

hns zegt:
Ja, het begint te 'kriebelen', heb bij de slager Hips gekocht (achterpoot). Wat een wensen voor een lekker bordje erwtensoep!!
Hans:):):)
Barbara Metz

Barbara Metz zegt:
Probeer eens de katjang-idjo soep. Het is gemaakt van tauge of mungbonen; te verkrijgen in de toko. Het wordt niet zwaar-op-de-maag. Maak het zoals je gewend bent erwtensoep te maken en anders volg je het recept op mijn site. Ben benieuwd hoe jullie het vinden dat het smaakt. Succes!:p:p
elvanrij

elvanrij zegt:
Het klinkt heel lekker, dus ga ik het morgen maken en dan horen jullie het wel van mij.
jose

jose zegt:
Beste Stoffel,daarom doe ik er ook maar twee in, want als je meer gebruikt word de soep ook erg zoet!
Maar....ieder zijn eigen smaak,de een vind het lekkerder met wortel en een ander kiest ervoor om er geen te gebruiken, kwestie van smaak!;):p
Stoffel

Stoffel zegt:
De keuze wel of geen wortel is een kwestie van zoet of niet.
Persoonlijk geef ik de voorkeur om zonder wortel de erwtensoep te maken.
De wortel trekt teveel de smaak naar zich toe!

Uiteraard in het oosten van het land is de wortel een must!