KookJij

Biefstuk à la Loetje

Toen alle horeca gesloten was vanwege het Corona virus miste ik niets zo erg als een perfect gebakken biefstuk want een perfect gebakken biefstuk is toch wel een vak apart. Ik moet heel eerlijk bekennen dat ik daar zelf soms nog wel eens moeite mee heb. Er zijn natuurlijk een aantal factoren waar je rekening mee dient te houden zoals natuurlijk de kwaliteit van het vlees, de temperatuur van de biefstuk (op tijd uit de koelkast) even laten rusten na het bakken en dan natuurlijk de vuistregels hoe wil je hem hebben? Blue (rare), saignant (medium-rare), medium, à point (medium to welldone) of bien cuit (welldone). Die laatste moet je heel snel vergeten want dat noemen ze in de horeca een "schoenzool". De lekkerste biefstuk die ik in ooit heb gehad was toch wel bij "Loetje" een begrip in biefstukkenland. Ze bakken de biefstuk daar standaard saignant (medium-rare) in de pan, en wel in Bleu-Band. . . . . . heel veel Bleu-Band. Misschien ook niet onbelangrijk om te weten is dat je ALTIJD een ossenhaasbiefstuk op je bord krijgt. Eerlijkheidshalve moet ik hierbij vermelden dat de biefstuk van mijn foto geen ossenhaas was en dat de boter waarin ik die gebakken had geen Bleu-Band was, dat komt omdat ik ten tijde van de lock down maar 1x per week boodschappen deed en dus niet de vereiste spullen in huis had. Om het goed te maken zal ik ook mijn foto bijplaatsen van de originele "Loetje" biefstuk.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Meerdere Internet sites, zelf aangepast, eigen tekst en foto,s
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Biefstuk à la Loetje te bereiden

  1. Laat de biefstukken minimaal een half uur op kamertemperatuur komen en dep ze met keukenpapier droog. Bestrooi het vlees met grofgemalen peper en zout. Verhit de pan en laat de margarine smelten. Zet de vlam goed hoog, zodat de margarine flink gaat bruisen. Laat de margarine niet verbranden.
  2. Leg de biefstukken in de pan als de margarine is uitgebruist. Houd het vuur hoog en laat ze aan beide kanten dichtschroeien. Temper het vuur en bak de biefstukken (afhankelijk van de dikte) op half hoog vuur naar de gewenste gaarheid en houd de biefstukken met een tang in beweging. Reken op een totale baktijd van 3 minuten per kant, maar dat is natuurlijk geheel afhankelijk van de dikte van de steak. Met ongeveer een minuut per centimeter per kant zou je goed moeten zitten voor medium-rare (saignant). Zo serveren ze 'm standaard bij Loetje. Haal de biefstukken uit de pan en laat rusten onder aluminiumfolie.
  3. Laat de pan op het vuur en voeg 2 eetlepels water toe aan bakvet. Het vet gaat dan bruisen. Roer het door met een houten lepel totdat een jus ontstaat. Een Loetje jus. Laat deze eventjes pruttelen op laag vuur. Wil je liever Loetje Bali jus? Roer er dan 1 eetlepel (pittig) of 1 theelepel (mild) Sambal Oelek doorheen en zet het vuur uit. Schenk de jus over de biefstuk
  4. Serveer de biefstuk met frites en een simpele salade met mosterddressing; of gewoon met een verse witte boterham om in de jus te dopen.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Bereidingstip:
Tip van Loetje: Gebruik een pan met een dunne bodem, die goed heet wordt. En als je maar een of twee biefstukjes wilt bakken, gebruik dan een kleinere pan. Die wordt sneller en beter warm en je hebt minder margarine nodig.
Bereidingstip:
Tip van Loetje: Wij bakken de biefstuk in margarine, liefst Blue Band. Die bevat niet zo veel water en geeft een mooiere, bruine jus. De pan spoelen we af met koud water en drogen we met keukenpapier. Niks geen afwasmiddel.
Nog een extra tip:
Als de boter is uitgeschuimd en de biefstuk de pan in gaat, moet je zorgen dat je het vlees blijft bewegen. Voortdurend draaien is de enige manier om het vlees aan beide kanten mooi bruin te krijgen.
Combinatietip:
Serveer de biefstuk met frites en een simpele salade met mosterddressing; of gewoon met een verse witte boterham om in de jus te dopen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst