KookJij

Basisrecept brood

Dit de basis, eindeloos mee te variëren
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Brood - Bakken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: De Bakzolder
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Basisrecept brood te bereiden

Los de gist op in de melk of het water met een theelepeltje suiker.
Voeg de bloem, zout en eventueel vetstoffen toe en kneed het flink (officieel 20 minuten) tot een soepel deeg. Laat ± 30 minuten rijzen op een warme plek, afgedekt met een vochtige doek. Sla het deeg daarna plat (niet meer kneden) en rol het op. Houdt de grootte van het bakblik in de gaten en houdt de naad van het opgerolde deeg altijd aan de onderkant van het ingevette bakblik,
Deeg in de vorm doen of zelf vormen (tot b.v. een bol) en nogmaals laten rijzen op een warme plek, minuut of 20, afgedekt met een vochtige doek.
Daarna bak je het brood in ± 35 minuten bruin en gaar op ± 225°C.
Maak je kleine broodjes, dan afbakken in ± 20 minuten op 230°C.

Mijn kookverhaal (Anna Koudys)

Tips:
Als je wilt testen of het brood gaar is, klop je met je knokkels op het brood. Een helder geluid betekent dat het brood gaar is.
Laat het brood niet te lang rijzen, anders krijg je brood met gaten.
Gist kun je van tevoren mengen met lauwe melk of water, vooral niet te warm!
Gist en zout zijn vijanden, zit er teveel zout in het deeg dan sterft het gist af. Voeg daarom zout als laatste toe, niet bovenop de gist!
Wil je een goudbruine korst? Strijk er dan een mengsel van losgeklopt ei en melk of water over het brood (bestrooi eventueel met sesamzaad of maanzaad).

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Suzanna

Suzanna zegt:
Hoi Ien, wat vervelend. Ik zou als ik jou was een ander recept proberen. Ik vind deze nogal apart. Ik laat het zelf altijd een uur en dan nog een uur rijzen, en die van mij zijn heerlijk luchtig. Minder gist gebruik ik dan in dit recept. Er is ook een leuke blog over brood bakken, 'Uit de keuken van Levine' als je daar op googelt heb je goede tips. Succes!!
len

len zegt:
Wat ik fout doe weet ik niet, maar het deeg rijst niet of maar een beetje.
Heb al eens veel meer gist erbij gedaan en ook na het eerste rijzen meteen gebakken. Een brood met een hoogte van 3 cm is het resultaat.
HarryLohr

HarryLohr zegt:
Hallo Guus,

Als je een account bij ons hebt of aanmaakt kan je dit aangeven. Hier kan je je dan aanmelden voor de nieuwsbrief en de nieuwe recepten mail.
Guus Scholtens

Guus Scholtens zegt:
Graag wilde ik van jullie nieuwe recepten en nieuwsbrief ontvangen.

Vriendelijke groet Guus.
Remco Baggelaar

Remco Baggelaar zegt:
Er zijn zoveel 'goede manieren' om te bakken als er bakkers zijn. Zo zijn er experts die benadrukken dat rijzen/gisten niet lang genoeg kan duren. Sommigen gebruiken er speciaal voor gerezen en bewaard deeg voor: om ander deeg te kick-starten. Maar bij een v.d. oudste voedselsoorten die bewerking onderging is brood toch wel kampioen in de categorie 'hoe?'. Rijst zal 'n goeie tweede zijn?
Suzanna

Suzanna zegt:
Ik gebruik zelf altijd véél minder gist (ongeveer 1 1/2 theelepel op 450 gram, 2 theelepels op 600 gram meel) en laat het dan ook langer rijzen (twee keer). Als je een sneller brood wilt, zou je inderdaad dit recept aan kunnen houden. Maar je kúnt dus met minder gist ook een lekker brood bakken!!
Anna

Anna zegt:
Yvonne; de vetstoffen zijn eventueel, dus extra.
Anita; leuk om te horen.
:D:D
anita jacobs

anita jacobs zegt:
Goeienavond

Ik wilde laten weten dat het brood goed gelukt is. Het was heerlijk. Nog een fijne avond gewenst.

Groetjes Anita Jacobs
yvonnehijdra

yvonnehijdra zegt:
Anna, ik ben benieuwd wat je met die vetstoffen bedoelt in het recept. Moet je die aftrekken van het vochtgehalte?
:)
dawh

dawh zegt:
Ik vond deze lijst wel prettig met de extra info. Dank Anna, was al langer op zoek naar een goed recept.
yvonnehijdra

yvonnehijdra zegt:
Is het niet makkelijker als je gewoon een ingrediëntenlijst erbij doet.:(
anita jacobs

anita jacobs zegt:
Goeienmorgen

Als uw het deeg in het bak blik heeft gedaan om het weer te laten rijzen hoe lang moet het dan weer rijzen voor het de oven in gaat.

Groetjes Anita Jacobs