KookJij

Broodpudding met boerenjongens en chocola

Iedereen heeft volgens mij weleens oud brood dat maar blijft liggen. In de winter maak ik mijn vogelvriendjes daar dan altijd blij mee. Meestal zijn het maar een paar sneetjes maar nu was het zo'n hoeveelheid dat ik er maar eens een keertje een broodpudding mee ging maken, iets wat al een hele tijd op mijn to-make-list stond. Het is supermakkelijk te maken en ik kan het iedereen die van no-waste houd dan ook van harte aanbevelen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
 1. > Brood - Bakken
 2. > Taarten, gebak & ijs - Cake
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Europese
Bron: Jeroen Meus/Dagelijkse kost; gedeeltelijk aangepast, in eigen keuken gemaakt en gefotografeerd.
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Broodpudding met boerenjongens en chocola te bereiden

 1. Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een pannetje op een zacht vuur en schenk hierin de melk, snij het vanillestokje overlangs en schraap er met de mespunt de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes en de lege peul toe aan de melk. Verhit de vanillemelk op een zacht vuur.
 2. Snij ondertussen het brood in grove stukken van zo'n 2 bij 2 cm en doe de stukjes brood in een grote schaal.
 3. Voeg het kaneelpoeder, de suiker en de eieren toe.
 4. Snij de peperkoek in kleine brokjes en doe ze samen met ook de boerenjongens in de schaal.
 5. Haal de peul van de vanillestok uit de warme melk en schenk de melk over de broodmengeling.Roer het mengsel zorgvuldig om, zodat het brood en de peperkoek demelk kunnen absorberen. Blijf mengen tot je een egaal beslag verkrijgt. Er mogen best grotere stukjes brood of peperkoek inzitten.
 6. Hak de chocolade in fijne stukjes. Gebruik hiervoor een scherp mes. Zo krijg je een mengeling van chocoladeschilfers en kleine chocoladebrokjes. Meng de chocoladestukjes onder het broodbeslag. Meng eventueel een klein snuifje zout onder het beslag.
 7. Beboter de bakvorm, schep er een beetje bloem in en bepoeder zo de hele bakvorm. Schud de overtollige bloem weg. Hierdoor zal de broodpudding na het bakken gemakkelijk loskomen uit de vorm
 8. Giet het beslag in de bakvorm en strijk het glad.
 9. Bak de cake in een oven van 170°C, gedurende ongeveer één uur. Controleer regelmatig even, want de baktijd is afhankelijk van het type oven dat je gebruikt.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Ik heb hier boerenjongens gebruikt, maar je kunt ook rozijnen weken in rum. Het vocht ervan gebruik je dan niet in het recept zelf. Wat je ermee doet mag je zelf bedenken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst