KookJij

Zelf zuurkool maken

Nieuwsbrief aanmelden

Zelf zuurkool maken

Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: n.v.t. personen
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Belgische
Bron: Festival der Limburgse gerechten
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

U heeft een grote pot nodig waar flink wat kool in kan.
Bij voorkeur een gebakken pot van aardewerk met dito deksel van ongeveer 10 liter.
Schrob de potten goed schoon met heet soda water en spoel ze uit.
Doe de buitenste bladeren van de kool af en haal de stronk eruit.
Snij de kool in fijne reepjes.
Dit kunt u ook eventueel door de groenteboer laten doen.
Dek de bodem af met een paar van de buitenste bladeren.
Maak een laag kool in de pot van enkele centimeters.
Leg er een handjevol savooikool op en druk dit vast aan.
U mag zelfs aanstampen met een blokje hout om de kool te kneuzen.
Belangrijk is dat kool zo goed mogelijk wordt aangedrukt, zodat er zo weinig mogelijk lucht tussenkomt.
Strooi er een dessertlepel zout en wat jeneverbessen over.
Herhaal dit procédé totdat de pot ongeveer vol is.
Als de pot vol is moet er een laagje (pekel) water op de kool staan.
Dek de kool af met een schone linnen doek en leg er een plakje op.
Verzwaar dit met een steen of een ander gewicht (geen metaal).
Doe de deksel op de pot en laat deze enkele dagen bij kamertemperatuur staan tot de gisting op gang gekomen is.
Daarna koel wegzetten.
De zuurkool kan gaan stinken, maar dat hoort zo.
Na 14 dagen staat er wat schimmel op het water, ook dit is normaal.
Schep de schimmel er voorzichtig af en sluit het vat weer.
Doe dit elke week totdat er geen schimmel meer komt.
Na ongeveer 6 weken kunt u de eerste zuurkool proeven.
Doe dit rauw uit het vat dan proeft u het beste of het al smaakt.
De smaak moet licht rins zijn.
Telkens als u zuurkool wilt eten, haalt u een portie uit de pot, waarna u het vat weer afsluit met doek, deksel en gewicht.
Als er schimmel aan het doek zit, spoel dit dan even onder stromend water uit.
Als de kool langer staat, zal hij wat donkerder worden van kleur en wat sterker gaan smaken.
Zolang de zuurkool echter onder water staat (afgesloten van lucht) blijft hij goed.
U kunt hem zo gemakkelijk een half jaar, tot zelfs een jaar bewaren.
Wilt u hem echter niet zuur laten worden, kunt u hem ook in porties verpakt in de diepvries bewaren.
Dit kan uitstekend met zuurkool.
Voor het verpakken echter het vocht eruit knijpen.
Niet afspoelen, want dan gaat teveel smaak verloren.
Doet u de zuurkool niet in de diepvries, maar bewaart u hem in de pot, dan kunt u de oudere en zuurdere kool vóór gebruik spoelen met koud of lauw water.
De smaak wordt dan zachter.
Zuurkool is niet moeilijk te maken en succes verzekerd.

Mijn kookverhaal (Bert Allers)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept


Danielle zegt:
Hoi, ik maak regelmatig zelf zuurkool, maar ik gebruik lang niet zoveel zout. Slechts 150 gram op ruim 4,5 kg kool. (4 kolen) Lukt ook prima!

Ren zegt:
Paul, je hebt helemaal geen jeneverbessen nodig. Alleen witte kool is genoeg. Kijk voor allerlei inmaakrecepten op www.keukenkeramiek.nl

Paul zegt:
Ik woon op de Filippijnen en kan geen jeneverbessen vinden. Alleen witte kool is hier verkijgbaar. Kan iemand me vertellen of ik alsnog zuurkool kan maken? Dank in advance

bertal zegt:
Ren,
Woon niet zover van Beegden.
Zal dit adres zeker in gedachten houden

M.V.G. Bert:);)

Ren zegt:
Voor diverse recepten zelf zuurkool inmaken en tevens de grootste keuze zuurkoolpotten bezoek www.keukenkeramiek.nl
Veel succes en alvast smakelijk en gezond eten toegewenst.

bertal zegt:
Marijke,
Wat een leuke reactie van uit NZ, dit recept is geweldig , ik zie het mijn vader nog klaarmaken heerlijk, heel veel succes :);)
m.v.g. Bert

Marijke zegt:
Het is hier in NZ bina herfst en we hebben heel wat witte en savoye kool in de groentetuin klaar om te oogsten en zuurkool van te maken. Gelukkig vond ik dit recept, ik ben nl. mijn oude recept kwijt en dit lijkt me hetzelfde zover ik me kan herinneren. Bedankt!

Paul zegt:
Ik woon op de Filippijnen en vraag me af of je ook zuurkool kun maken als het altijd warm weer is.
Jeneverbessen en savooiekool ben ik hier nog niet tegen gekomen. Is er enig alternatief?:p

Eduard zegt:
voor Theo: Ik gebruik slechts 80GR zout voor 8 kg kolen. Het zout dient enkel voor de smaak. Het is de melkzure gisting die het mogelijk maakt de kool te bewaren. We eten soms nog zuurkool van 2 jaar oud.

Theo zegt:
Dank je voor je bericht Frank.
Zelf denk ik dat deze natriumarme zout niet gaat werken, deze zout bestaaat voornamelijk uit kalium en is bedoelt voor nierpatienten en mensen met hoge bloeddruk. De bedoeling van het echte zout in het zuurkoolrecept is mijns inziens bedoelt om te conserveren, echt zout droogt bacterien namelijk uit waaardoor ze afsterven. Het kaliumzout houd geen vocht vast. mischien dat kalium ook bacterien dood op een andere manier, mischien is er iemand die dat kan bevestiggen.