KookJij

Lawar Bali (van de kookles)

Dit typisch Balinese gerecht wordt meestal geserveerd tijdens ceremonies. Letterlijk vertaald betekent 'lawar' 'dun gesneden'. Het wordt vaak geserveerd met andere feestelijke gerechten zoals bijvoorbeeld Babi Guling (speenvarken) maar bij een alledaagse Ajam Kari (kip kerrie) of saté is het net zo goed heerlijk. Ik heb tijdens de kookles op Bali deze vegetarische variant gemaakt maar het wordt vaak ook met kip of varkensvlees gemaakt. Omdat ik geen verse kokosnoot voorhanden had heb ik het met kokossnippers gemaakt die ik een tijdje in kokoscrème (santen) met een beetje water wat zachter heb laten worden. Echte Balinezen zullen misschien hun neus ophalen voor dit recept maar hier in Nederland moet je soms inventief zijn en roeien met de riemen die je hebt. Mooi staaltje creatief koken dus weer.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Salades
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Jambangan Bali Cooking Class (zelf vertaald, gemaakt en gefotografeerd.)
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lawar Bali (van de kookles) te bereiden

  1.  Rasp de verse kokosnoot. Als je de droge vorm gebruikt voeg je de kokoscrème en een beetje water toe, schept alles goed door elkaar zodat de kokos wat zacht kan worden.
  2. Haal de eindjes van de sperzieboontjes af en snijd ze in stukjes van ½ cm. Blancheer ze 2 minuten en laat ze uitlekken.
  3. Giet kokend water over de taugé en laat uitlekken.
  4. Schil de wortel en rasp ze met een grove rasp.
  5. Doe de kokosnoot, boontjes, taugé en wortel in een grote schaal en voeg de base genep, palmsuiker, uitjes en zout toe en meng alles goed door elkaar. Traditioneel mag dit met de handen gebeuren.
  6. Pers de limoen uit over het geheel en meng alles goed door elkaar.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

TIP: De Bumbu die de basis is voor meer Balinese gerechten, kun je al eerder maken, in een grotere hoeveelheid. Houd deze goed in de koelkast of voor wat langere tijd, geproportioneerd, in de vriezer.
https://www.kookjij.nl/recepten/base-genep-bali-balinese-basis-bumbu-van-de-balinese-kookles

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst