KookJij

Het lekkerste gehaktbrood

Maak van deze echte grootmoeders klassieker een nieuwe gezinsfavoriet. Zelf gehaktbrood maken is snel en gemakkelijk. ‘Bistro’-stijl eten dat hartig genoeg is tijdens de winter en veelzijdig genoeg om bij veel gerechten te passen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: zininmeer
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Het lekkerste gehaktbrood te bereiden

  1. Doe het gehakt in een mengkom. Pel de sjalotjes en hak ze erg fijn. Spoel de tijm en rozemarijn af en trek de blaadjes van de steeltjes alvorens ze zo fijn mogelijk te hakken.
  2. Verwarm de boter in de braadpan op een laag vuur. Bak hierin de sjalotjes tot ze zacht, maar niet bruin, zijn. Voeg de gehakte kruiden na enkele minuten toe en roer om. Na nog een minuutje neem je de sjalot en kruidenmix van het vuur en voeg je deze toe aan het gehakt. Voeg de eieren, mosterd en broodkruim toe en roer door met een houten lepel, of kneed met je handen. Breng op smaak met wat zwarte peper en zout.
  3. Plaats je gehaktmengsel op een snijplank en, met natte handen, modelleer je het tot een egaal ovaal brood. Smelt wat boter in de braadpan op een laag vuur. Wanneer de boter goed heet is leg je het gehaktbrood voorzichtig in de pan en bak je het bruin. Na drie tot vier minuten kan je het omdraaien en de andere kant bakken. Zorg wel dat je de boter niet laat verbranden.
  4. Indien nodig kan je nog wat boter toevoegen. Zorg ervoor dat je gehaktbrood een mooie, goudgele korst heeft aan beide kanten. Neem het gehaktbrood uit de pan, giet de boterjus weg, en leg het in je ovenschaal (niet te groot). Plaats het dan in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat 40 minuten bakken in de oven.
  5. Dien je gehaktbrood op met gestoomde groentjes zoals bloemkool en broccoli en vergeet natuurlijk niet een potje pittige mosterd op tafel te zetten!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Ter verduidelijking: er staat: giet de boterjus weg. Dat zegt niet dat de jus weggegooid moet worden, maar dat het niet meer gebruikt wordt verder in het recept.
Top recept!
Groetjes,
Anna.
Erwin Elens

Erwin Elens zegt:
Voor alle duidelijkheid, de vorige reactie kwam niet van mij.
Erwin

Erwin zegt:
@ Albert: het is ruim 70jaar geleden, get over it!
Albert Willems

Albert Willems zegt:
Vóór de oorlog was er ook veel en genoeg te eten, maar die weelde kan in het hol van de nacht zich omkeren.Als we niet leren van de geschiedenis, zullen we gedoemd zijn die te herhalen. Het zou niet de eerste keer zijn, noch de laatste.
Erwin Elens

Erwin Elens zegt:
Is toch vrij eenvoudig, degene die de jus nog wil of kan gebruiken doet dit dan toch gewoon;-) En tegenwoordig wordt er wel veel meer verspild dan wat boterjus. Gr, Erwin.
Tanja Hermens

Tanja Hermens zegt:
@ Albert Willems Ik heb de hongerwinter niet mee gemaakt, ik ben geboren in 1959 Maar ik heb er veel over gezien in documantaire's en boeken over die tijd
Ik ben ook tegen verspilling. Maar die jus lijkt me niet meer bruikbaar voor een ander gerecht Bovendien is het niet goed in in het verleden te blijven hangen, er is nu geen schaarste meer.
Dit recept lijkt me heerlijk en ik ga het zeker maken
Albert Willems

Albert Willems zegt:
Die boterjus weggieten is volgens mij een stap te ver, want die kan altijd gebruikt worden later in een ander recept. Wat zouden we blij geweest zijn in de oorlog, als we die jus hadden gehad met een aardappeltje. Maar er schijnen niet veel mensen meer over te zijn, die die tijd nog kunnen herinneren. Hoe snel is die hongerwinter van `44-`45 vergeten.