KookJij

Recept voor Bouillabaisse zoals in Marseille

Een heerlijk bouillabaisse zoals in marseille recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 55 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Was de groenten en maak schoon. Pel de uien en knoflookteentjes en hak fijn. Laat de tomaten schrikken in kokend water, koel onmiddellijk af in koud water, pel, snijd in vieren, verwijder de pitjes en hak het vruchtvlees grof. Hak de peterselie. Snijd de venkel in zeer kleine blokjes.
Spoel de visfilets, dep droog en snijd in dobbelsteentjes. Scheid het 'vaste' visvlees (zeewolf, rode poon, roodbaars) van de 'zachte' soorten (wijting, zeebarbeel).
Fruit de uien, knoflook, tomaten, venkel, tijm, laurier, peterselie en de sinaasappelschil in een grote pan en schik er vervolgens de langoest en de 'vaste' vissoorten op. Kruid met peper, zout en saffraan. Overgiet met water tot alles onderstaat. Breng aan de kook en laat een achttal minuten koken. Voeg vervolgens de 'zachte' vissoorten toe en laat nogmaals acht minuten koken.
Haal de langoest uit de soep, verwijder de schaal en verdeel het langoestenvlees in porties over warme diepe borden. Verdeel de bouillabaisse over de borden en garneer met gehakte peterselie en takjes venkelgroen. Serveer met geroosterde sneetjes stokbrood en rouille.


Voor de rouille:
Rouille is een klassieke aïoli (knoflookmayonaise), met een snuifje saffraan en op kleur gebracht met tomatenpuree.
De look fijnpletten met wat zout en er de eierdooiers doorroeren.
Druppelsgewijs de helft van de olie toevoegen onder voortdurend roeren. Vervolgens het (lauwe) water en de azijn toevoegen. Daarna de rest van de olie zeer langzaam toevoegen en blijven roeren.
Op smaak brengen met zout, citroensap en cayennepeper. De tomatenpuree erdoor roeren en afwerken met saffraan.


Tip :

Serveer bij uw bouillabaisse een fruitige wijn uit de streek, een rosé van Cassis of Bandol.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst