KookJij

Balkenbrij

Een heerlijk balkenbrij recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: marina
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Balkenbrij te bereiden

Kook het vlees in ongeveer 2 liter water met wat zout zeer gaar. Zeef zonodig de bouillon en houdt deze licht aan de kook.
Kruid de vleesbouillon nu met het rommelkruid (circa 4 eetlepels), en met de andere genoemde kruiden naar smaak.
Over smaak valt niet te twisten, maar zorg ervoor dat de bouillon in dit stadium bijhoorlijk pittig smaakt.
Wanneer er straks het boekweitmeel bijkomt, vlakt die de smaak weer af nl. Doe dan het gemalen vlees erbij, breng aan de kook, en vervolgens roert u er het boekweitmeel erdoor.
Zeef deze eventueel eerst. En nu maar roeren, roeren, roeren. Tot.... de lepel in de brijpot staat. En het geheel gaar is.
Spoel intussen stenen of glazen schalen om met water.
Sort daar de gare balkenbrij in en laat deze opstijven.
Snij balkenbrij in plakken van 2-3 centimeter dik en bak deze aan beide kanten in een ongeveer gelijk mengsel van heet reuzel en rundvet tot er een lekker korstje op zit.
Serveer met brood. Eet smakelijk!


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

JOHN F HEYNEN

JOHN F HEYNEN zegt:
Dank je, Els. Zal dat proberen. Wordt wel vreemd om hier in de zomer met 26 C. weer eens balkenbrij te eten.
Els

Els zegt:
Hoi jan.je moet de bij echt laten garen
Dwz.heel langzaam en goed blijven roeren. Met opnieuw opkoken idd wat water erbij.en een beetje bloem in de vorm
Jan Heijnen

Jan Heijnen zegt:
Groeten vanuit het very New Zealand.
Ik heb hetzelfde probleem. Met opnieuw aan de kook brengen voeg je dan eerst wat water toe? In de vorm: eerst met wat bloem bestrooien om plakken te voorkomen? Groetjes, Jan
Aniet

Aniet zegt:
Ik ben het nu aan het maken....met natuurlijk wat eigen aanpassingen en ingrediënten....en kijk er naar uit het vanavond te kunnen gaan eten...
Ik weet dat vele er weer naar uit kijken deze heerlijke balkenbrij jaarlijks van me te krijgen....want natuurlijk maak je met zoiets snel teveel...en dan is dit iets geweldigs om mee te delen.
Tevens even een aanvulling...je kunt het ook invriezen, alleen moet je het dan van te voren snijden.. DIKKE PLAKKEN!! en met aluminiumfolie verpakken met een diepvrieszak eromheen.
Dag van te voren uit de diepvries halen en voor het bakken goed droogdeppen met keukenrol want het word wel behoorlijk vochtig, maar smaakt evengoed behoorlijk lekker...

Groetjes en succes en natuurlijk bedankt voor het recept.!!
EEFJE

EEFJE zegt:
Als de brij niet stevig wordt, dan moet er meer meel in of zoals vroeger mijn moeder deed een beetje rijst of havermout, want dat zet uit bij het opstijven en de smaak wort er niet minder van. Probeer het maar, het lukt vast.
renske

renske zegt:
lekker! Ook met cranberries.
els

els zegt:
Hallo Remi, je hebt gelijk, de boekweit moet garen. Heb vandaag weer brij gemaakt, en die is prima. Heb nu gewoon de gebruiksaanwijzing op de pak van de boekweit gevolgd. Dus de boekweit van tevoren aanmaken met het bouillon en dan pas toevoegen. Maar ik denk dat ik te gehaast aan de slag ben gegaan vorige keer. Groetjes Els.
Remi

Remi zegt:
Hallo Els en Truus,

Als jullie het recept van boven volgen, dan is tussen de "brij" maken en het storten nog een stap vergeten. Het meel is nog namelijk rauw, dat wil zeggen dat je de "brij" met de stijfheid dat er een grote lepel rechtop in blijft staan nog een keer verhit moet worden voordat het gestort moet worden. Let wel op dat je dit vlug moet doen en dat je goed moet blijven doorroeren..
Truus

Truus zegt:
Hallo, ik heb vandaag ook balkenbrij gemaakt en heb het zelfde probleem als Els.
Te zacht om te snijden maar wel goed van smaak, iemand een oplossing? b.v.d
els kuijpers

els kuijpers zegt:
Hallo. Ik heb een vraagje. Ik maak al jaren balkenbrij. Maar de laatste keren wordt/is de brij bijna niet te snijden. Hoe wordt ie steviger??? Vaster om makkelijk te snijden? Groetjes Els.
rmascini

rmascini zegt:
Ik heb nog altijd het recept van mijn grootmoeder uit het Brabantse. Volgens haar traditie doe ik er - naast rommelkruid - heel veel kaneel in. Ik komt dit verder nergens tegen. Maar ik vind het prima smaken.
Overigens maak ik het niet te vet en te cholesterolrijk wil hebben van mager varkensvlees. En dat gaat ook goed!:)
rob.
atje

atje zegt:
Hoi, wat is de bedoeling van al deze kruiden, ik heb geleerd, of rommelkruid, de naam zegt het al, of de andere.
at van hoorn [slager]
atvanhoorn

atvanhoorn zegt:
Hoi Magriet.
Dat kan hoor, maar ik doe dat niet. Ik maak daar weer leverworst van dus twee uit 1.
Groeten Atje
margriet

margriet zegt:
Bij mijn weten gaat het vlees er ook bij maar fijngemalen.
berry

berry zegt:
Meng verhouding voor Rommelkruid

6 theelepels gemalen zwarte peper…3 theelepels nootmuskaat
3 theelepels kruidnagelpoeder…2 theelepels gemalen kaneel
2 theelepel anijszaad…1 eetlepel gemberpoeder…1 theelepel gemalen karwijzaad