KookJij

Spruitjestaart

Een heerlijk spruitjestaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron:
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Spruitjestaart te bereiden

De spruitjes 10 minuutjes voorkoken, afgieten en met koud water afspoelen.
Bladerdeegplakjes samen uitrollen tot een grote plak en hiermee een ingevette quicheschaal bekleden.

In ruime schaal eieren (of vervanging no-egg) mengen met achtereenvolgens de room, spekreepjes, geitenkaas en als laatste de spruitjes. Eventueel wat zout en peper (voorzichtig met het zout want dat zit ook al behoorlijk in spek en geitenkaas) Voor liefhebbers ook nog wat nootmuskaat toevoegen.

Het mengsel op het bladerdeeg verdelen en in de oven 30 minuten bakken.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna

Anna zegt:
Wij vinden dit ook een heerlijk recept, en maken het met Danish Blue en gerookte magere spekblokjes, een heerlijk pittige taart!:D:D
Liske

Liske zegt:
Lekker, deze spruitjestaart! Gisteren toevallig gemaakt met 1 kg prei i.p.v. spruitjes. Het bladerdeeg bestrooi ik met paneermeel voor ik de vulling erop doe, dat absorbeert het vocht. De groenten verliezen minder vocht als je ze beetgaar roerbakt/kookt, en hoe verser, hoe beter.
marijke

marijke zegt:
Leuk &lekker dat recept van de spruitjes taart:?
Cyberbabe

Cyberbabe zegt:
@Nelie: Het argument dat het slanker is, vind ik wat vergezocht. Het scheelt 15 kcal per persoon. Dan moet je wel heel precies die 100 gram afwegen om dat verschil niet te verliezen. En kans is daarbij heel groot dat je dan een stuk rookworst van 175 gram over hebt. Die toch ook weer op moet...
Wel lekker overigens.
nelie

nelie zegt:
je kunt het ook erg lekker maken met rookworst. minder vet waardoor vulling ook steviger blijft
Cyberbabe

Cyberbabe zegt:
Heb deze taart vanavond gemaakt. Echter met dubbele hoeveelheden. De geitenkaas vervangen door oude geraspte kaas en bladerdeeg ipv mix voor hartige taart. Paste precies in een gewoon formaat springvorm. Zeer goed gelukt, lekker vonden ook man en kind, zeker voor herhaling vatbaar.
nolita

nolita zegt:
Ik gebruik ook het liefste bladerdeeg.
Ik kan dus het volgende proberen:
invetten, dan paneermeel, dan de bladerdeeg en deze inprikken en dan de vulling.
of pas na de bladerdeeg de paneermeel erover? Ik ga het gewoon uitproberen!!!
Cyberbabe

Cyberbabe zegt:
Ik vind persoonlijk die pakjes van Koopmans voor hartige taarten niet zo lekker. De bovenste buitenkant wordt zo hard, je kan het bijna niet snijden. En het is net hard brooddeeg. Maar het absorbeert inderdaad wel beter dan bladerdeeg.
Rita Licher-Hage

Rita Licher-Hage zegt:
Als ik hartige taart maak doe ik eerst de vorm invetten en dan paneermeel erop strooien en dan blijft alles heel goed droog.
kooktan

kooktan zegt:
Het in dit recept gebruikte 'deeg voor hartige taart' (merk Koopmans)rijst niet meer bij het bakken, is steviger en neemt daardoor minder vocht op. Gewoon bladerdeeg absorbeert wel vocht.
Ondanks de wat nattere vulling is de bodem toch stevig gebleven.
Nolita, het proberen waard. :)
Cyberbabe

Cyberbabe zegt:
Wat ik altijd doe en wat lijkt te helpen is gaatjes prikken in het deeg voor je gaat vullen. Dus bakvorm bekleden en dan met een vork prikken in het deeg. Een heleboel. Dus lekker prikken. Leef je uit.
nolita

nolita zegt:
Bij hartige taarten, heb ik heel vaak dat het deeg, niet echt gaar is geworden, het is dan een beetje nat en deegig. Heb je daar misschien een oplossing voor? en bij "blind bakken" voor die tijd heb je heel veel nodig, omdat je dan een taartvorm gebruikt en die zijn heel hoog.
kooktan

kooktan zegt:
Je kunt met deze hartige taart varieren zoveel als je wilt. Zo kun je iedere kaas gebruiken zolang deze inderdaad maar smelt, maar ook de ontbijtspek is te vervangen door gerookte kipreepjes of ham. Er kan voor het zicht ook nog wat amandelschaafsel op gestrooid worden.
Cyberbabe

Cyberbabe zegt:
Het lijkt mij dat je elke kaas die een beetje wil smelten kunt gebruiken. Afhankelijk van je eigen smaak kan je dan bijvoorbeeld geraspte oude kaas of gorgonzola (pittig) of mozzarella (helemaal niet pittig) kiezen.
R.Licher-Hage

R.Licher-Hage zegt:
Kan er plaats van geitenkaas ook andere kaas gebruikt worden? En welke kaar zou dat dan moeten zijn?
Groetjes Rita.