KookJij

Risotto met witte asperges en zalm

Met dit heerlijke gerecht komt je direct in lentesferen. Risotto lijkt een moeilijk gerecht maar als je er bij blijft kan er in feite niks fout gaan. De witte asperge, ook wel de koningin van de groente, komt in dit gerecht erg goed tot zijn recht. De combinatie van gerookte zalm met een zalmmoot was eigenlijk toevallig omdat ik van allebei niet zoveel in huis had, maar het bleek een super lekkere combinatie te zijn. Natuurlijk kun je ook gewoon een van beiden soorten zalm gebruiken.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Risotto met witte asperges en zalm te bereiden

  1. Schil de asperges snij het onderste stukje eraf en snij de asperges in stukjes van +/- 1 cm, hou het kopje apart. Kook ze in ruim een liter water waaraan een groentebouillontablet is toegevoegd. Na 5 minuten koken neem je de pan van het vuur en voeg je de aspergekopjes toe. Laat de asperges nog 15 minuten nagaren in de hete bouillon.
  2. Schep de asperges daarna in een vergiet, laat ze uitlekken en bewaar de bouillon.
  3. Verhit een scheut olijfolie in een pan met dikke bodem en fruit hierin de sjalotten. Doe dan de rijst erbij en bak die een paar minuutjes mee.
  4. Voeg de wijn toe en roer tot deze is opgenomen. Doe dan (soep)lepel voor lepel de bouillon erbij totdat de risotto gaar is en blijf steeds door de risotto roeren. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Het kan zijn dat er bouillon overblijft.
  5. Bak de verse zalm even aan, je kunt deze nog even in de oven leggen totdat je het nodig hebt om over de risotto te verdelen.
  6. Voeg dan de uitgelekte asperges, de roomboter en 2/3 van de geraspte Pecorino toe en schep alles door elkaar. Breng indien nodig op smaak met peper (en zout).
  7. Laat de risotto nog een minuut of 3 in een gesloten pan staan. Daarna schep je het in een schaal en verdeel je er de gebakken zalmmoot en de stukjes gerookte zalm overheen. Rasp de overgebleven Pecorino eroverheen en garneer met een paar blaadjes basilicum.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Je kunt ook rauwe aspergestukjes gebruiken maar voeg deze dan al meteen in het begin toe, tegelijk met de sjalot. Door de aspergeschillen eventjes te koken (met een groentebouillonblok) krijg je toch het gewenste effect van de extra smaak door de aspergebouillon.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst