KookJij
Lees meer Lees minder

Rabarbermoes maken

Rabarbermoes

Rabarber, de een kookt het, de ander maakt er moes van. Een lekker recept met rabarber.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: onbekend
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Rabarbermoes te bereiden

  1. Snijd van de rabarber de steelaanzet en het blad af.
  2. Trek van oude rabarber de schil af. Bij jonge rabarber is dit niet nodig.
  3. Snijd de stengels in stukken van ca. 3 centimeter. Was deze zorgvuldig en laat ze even uitlekken.
  4. Doe ze met de rest van het aanhangende water in een pan op een laag vuur (Rabarber kan snel overkoken)
  5. Voeg naar eigen keuze citroenschil en pijpkaneel toe.
  6. Verwarm ze al roerende tot er voldoende vocht vrijkomt en laat de rabarber in ca. 10 minuten op een matig vuur gaar koken. 
  7. Roer er de suiker door.
  8. Indien de rabarbermoes nog te dun is, meng dan de aardappelmeel met een beetje koud water tot een glad papje en giet dit al roerende bij de zachtkokende rabarbermoes.
  9. Blijf roeren tot de moes gebonden is.
  10. De moes kan warm of koud worden geserveerd. Verwijder eventueel citroenschil en pijpkaneel.

Mijn kookverhaal (Annemien )

Rabarbermoes is in slechts 15 minuten klaar te maken. Snijd voorafgaand de steelaanzet en het blad van de rabarber af. Wanneer de rabarber wat ouder is, dien je de schil te verwijderen. Bij jonge rabarber is dit niet nodig.

Wanneer je de bladeren en de steelaanzet hebt verwijderd, kun je de stengels in stukken van ongeveer drie centimeter snijden. Was deze stengels zorgvuldig en laat ze uitlekken. Doe de rabarber vervolgens – samen met het water wat nog in de groente zit – in een pan op laag vuur. Houd er rekening mee dat het water snel kan overkoken.

Voeg vervolgens – indien gewenst - een halve citroenschil toe en een stukje pijpkaneel. Verwarm deze ingrediënten al roerende tot er voldoende vocht van de rabarber vrijkomt. Laat de rabarber in ongeveer 10 minuten op een matig vuur gaar koken.

Als de moes gaar is, kan de suiker erdoorheen geroerd worden. Is de moes nog aan de dunne kant? Meng dan de aardappelmeel met een beetje koud water tot een glad papje. Giet dit al roerend bij de zacht kokende rabarbermoes. Vervolgens moet je net zo lang blijven roeren tot de moes gebonden is.

Serveertip: Je kunt de moes warm of koud serveren. Vergeet hierbij niet de citroenschil en het pijpkaneel te verwijderen.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Jeroen

Jeroen zegt:
750g rabarber voor dertig (30) personen? Dat lijkt me sterk, haha. Maar lekker recept!
Harry Löhr

Harry Löhr zegt:
In het recept staat nu dat het ingevroren kan worden.
Het is een heerlijk recept.
Ik ben gek op rabarber.
Mirabelle

Mirabelle zegt:
De rabarbermoes kan gewoon worden ingevroren ook al staat er in het recept van niet!
lore hoogwinkel

lore hoogwinkel zegt:
Hallo mensen,
het is een pracht recept , mijn kinderen genieten er groots van, en ik ook!
toen ik klein was hadden wij een moestuin op school, en daar heb ik rabarber leren kennen, en het zelfs alleen gemaakt!
Ieder succes!

florian matthysen gerst

florian matthysen gerst zegt:
Wat een heerlijk seizoensgerecht. Dank voor het delen.
Hans de vos

Hans de vos zegt:
wil zo graag rabarber in mn tuin
mn tuinman heeft het gesnoeid als onkruid
super
bonnie

bonnie zegt:
Waarom voeg je tijdens de bereiding van rabarber calcium carbonaat toe
corrie boender

corrie boender zegt:
Ik heb geleerd om ipv aardappelmeel de hete rabarber door een mengsel van suiker en een geklopt ei te roeren.
Als de aardbeien in de aanbieding zijn, verminder ik de suiker en roer er op het laatst de aardbeien in stukjes doorheen (niet doorkoken), erg lekker.
florian

florian zegt:
Er staat bij de bereidingstijd 4 min.
En in de bereiding staat 10 min.
janneke

janneke zegt:
2 stelen met 4 groene appels
koken 100 gr basterdsuiker en iets kaneel. Erg lekker en sweet.
corrie

corrie zegt:
Kook de laatste minuten ca 250 gr of naar smaak aardbeien mee afhankelijk van de sterkte van de smaak vd aardbeien. Vinden wij een heerlijke combinatie.:p
Tom

Tom zegt:
@Yvonne
Custard neemt de kalksmaak weg? Rabarber is zuur van oxaalzuur.. en bevat dus geen kalk want kalk reageert met zuur. Om de zure smaak van rabarber te neutraliseren voegt men juist kalk (krijt) toe... custard kan ook gebruikt worden, daar dit ook kalk bevat.

@debor
yoghurt bevat net als de meeste melkproducten wat kalk, en ook dit is een toevoeging aan de moes om de wrange oxaalzuursmaak te neutraliseren.

@Ellen
zie hierboven

@Gast
binden met aardappelmeel is een goede noodoplossing indien men in tijdnood komt, wat langer zachtjes laten doorkoken zodat het dan indampt geeft een beter resultaat (en een volgende keer dus gewoon wat minder water toevoegen)
Janneke

Janneke zegt:
Ik heb kaneelsuiker geprobeerd!geeft een aparte smaak
 Yvonne

Yvonne zegt:
Wat heel lekker zacht van smaak is en ook bindend, is custard daarbij neemt dat ook de kalksmaak weg.
debor

debor zegt:
Volgens mij moet je ook altijd bij rabarber iets van yoghurt of zo eten is mij geleerd v. mijn moeder. Maar het is verder een heel duidelijk recept
;)