KookJij

Recept voor Pizzoccheri gezond – Italiaanse winterkost

Een heerlijk pizzoccheri gezond – italiaanse winterkost recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 55 min
Personen: 2 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: kokenmetdorus.nl
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

VOORBEREIDING (20 minuten)
1. Was de kool en verwijder de lelijke bladeren. Verwijder bij de groene kool de donkergroene bladeren (deze zijn te taai). Snijd de kool in de lengte doormidden, verwijder de stronk en snijd vervolgens de kool in dunne reepjes.
2. Schil de aardappelen en snijd ze in blokken van 1.5-2 cm.
3. Snipper de knoflooktenen
4. Was de salie en snijd deze in reepjes
5. Snijd de Fontina kaas in blokjes van 1 cm en rasp de Parmezaanse kaas

BEREIDING (35 minuten)
1. Zet een behoorlijk grote pan met kokend water en zout op. Doe hierin de kool en aardappelen die we in ongeveer 15 minuten gaar koken. Voeg afhankelijk van de kooktijd van de pasta de pasta toe in dezelfde pan (deze kooktijd kan variëren van 8-15 minuten).
2. Verwarm intussen de oven voor op een temperatuur van 180°C.
3. Maak tijdens het koken de knoflook-salie-boter klaar. Bak in de boter op laag vuur de salieblaadjes. Voeg na 1 minuut de knoflook toe en laat het mengsel in ongeveer 5 minuten garen. Zet het vuur niet te hoog, de knoflook mag niet bruin worden. Houd het mengsel apart.
4. Als de groenten en pasta gaar zijn (zie stap 1) giet ze dan af in een vergiet.
5. Pak nu een ovenschaal die wordt gevuld met de ingrediënten. De 1e laag bestaat uit 1/3 van het groenten-pasta-mengsel. Voeg peper toe naar smaak. De 2e laag bestaat uit de helft van de Fontina kaas en ¼ van de Parmezaanse kaas. De 3e laag bestaat weer uit 1/3 van het groenten-pasta-mengsel en peper naar smaak. De 4e laag bestaat weer uit de helft van de Fontina kaas en ¼ van de Parmezaanse kaas. De 5e laag bestaat uit het restant van het groenten-pasta-mengsel met peper naar smaak. Vervolgens wordt de knoflook-salie-boter verspreid over de toplaag. Tot slot wordt het restant van de Parmezaanse kaas (de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid) als toplaag opgebracht.
6. Zet de ovenschaal gedurende 15 minuten in de oven. Dien onmiddellijk op.

Mijn kookverhaal (Koken met Dorus)

Pizzoccheri is de naam van lintpasta gemaakt op basis van boekweitmeel en tarwemeel. Daarnaast is het de naam van een traditioneel italiaans gerecht op basis van deze pasta met groene kool, aardappel, heerlijk geurende kaas en knoflook-salie-boter. Het is echte winterkost. In deze versie heb ik het traditionele recept enigszins aangepast zodat het voldoet aan hedendaagse inzichten over gezonde voeding (meer groente, minder boter, minder pasta), mijns inziens zonder concessies te doen aan de smaak.
De bereiding is te zien in de video.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst