KookJij

Limburgse kruimelvlaai (greumelkesvlaai)

Een heerlijk limburgse kruimelvlaai (greumelkesvlaai) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 50 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: moeder
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Limburgse kruimelvlaai (greumelkesvlaai) te bereiden

Maak met een klein gedeelte van de melk de custard en breng de rest van de melk aan de kook. Giet de custard al roerende in de kokende melk en laat dit dan nog even doorkoken. Laat de pudding al roerende afkoelen. Maak een gistdeeg volgens het basisrecept.
Gistbodem (basisrecept)
Nodig:
250 gram bloem
15 gram gist
20 gram boter
20 gram suiker
ca. 1 dl melk
zout
Bereiding:
De gist met een klein gedeelte van de melk aanmaken, de melk moet wel lauw zijn. Van de bloem, boter, suiker, aangemaakte gist en lauwe melk een deeg kneden. Het deeg goed doorkneden en met een doek afgedekt op een warme plaats laten rijzen. Wanneer het goed gerezen is, het deeg opnieuw doorkneden. De tafel en deegrol met bloem bestuiven en het deeg uitrollen, dat er een ronde plak ontstaat; dit kan men alleen bereiken door de deegrol steeds in een andere richting te bewegen. De plak deeg moet iets groter zijn dan de vorm, zodat ook de opstaande rand gevormd kan worden. Vet dan de vlaaivorm in en doe het deeg erin over. Druk met de handen langs de zijkanten zodat de rand goed aangedrukt zit. Vorm de opstaande rand en leg het overgebleven deeg over de rand heen. Rol dan met de deegrol over de rand zodat de restjes deeg er vanaf vallen. Laat de vlaaibodem opnieuw op een warme plaats rijzen, tot u duidelijk ziet dat het deeg gezwollen is. Prik de bodem dan hier en daar met een vork in.
Kruimeldeeg
Bereiding:
Snijd de boter met de bloem en de suiker in een diepe kom klein. Kneed daarna met een koude hand dit deeg fijn tot het vrij los aan elkaar hangt.
Doe de pudding op de vlaaibodem en dan de kruimels er overheen. Bak de vlaai in een oven van 200°C (gasstand 4) in 20 minuten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna

Anna zegt:
Beste Lieke,
Je kunt een vlaaivorm van 28-30 cm doorsnede voor deze vlaai gebruiken.
Groetjes,
Anna.
KookJij.
Lieke

Lieke zegt:
Marijke is dit recept voor een vlaai van +/- 30 cm doorsnee??
Rudy

Rudy zegt:
Ik ook! ;-) Laat 'm smaken zou ik zeggen! :-)
mrs bean

mrs bean zegt:
Beste Rudy, ik woon al mijn hele leven (45 jaar) in Limburg en er zijn waarschijnlijk verschillende 'echte' Limburgse vlaairecepten. In mijn familie wordt het al generaties met gistdeegbodem gemaakt. Dit is een eenvoudig recept volgens overlevering.
Rudy

Rudy zegt:
Mr bean,
Ik ben chefkok uit limburg, heb ook bij meesterbanketbakkers gewerkt, en in kruimelvlaai komt geen gist in voor... Dit recept is niet zoals de limburgse kruimelvlaai.
mrs bean

mrs bean zegt:
Beste rudy, kruimel vlaai is een limburgse vlaai, gemaakt van gistdeeg. Alleen de toplaag is van kruimels..als je het recept had gelezen had je dat geweten..
rudy

rudy zegt:
Beste,
Kruimel word niet gemaakt van gistdeeg... limburgse vlaai wel... kruimel word gemaakt van een kruimeldeeg, zonder gist dus!
Groetjes.
wendy

wendy zegt:
@malika:
hier heb je een ander gistdeeg recept: 50 gr. gesmolten boter, 250 gr bloem, 10 gr gedroogde gist, 35 gr suiker, snufje zout 1,5 dl (150 ml)lauwe melk, en 1 ei.
alles goed door elkaar mengen en 1 uur laten rijzen. dan uitrollen, in de vorm, en 30 min. narijzen. vullen met gewenste vulling en in 30 min. op 225 graden (electrisch)(hetelucht=200)in het midden van de oven afbakken
francien

francien zegt:
malika ik snap het niet bij mij lukt de kruimelvlaai iedere keer heb er geen problemen mee.Jammer van al dat werk maar je moet er wel aan denken dat zout niet in aanraking komt met de gist want dan is je gist dood en doet niets meer groetjes francien :)
malika

malika zegt:
Ik zal het nog eens proberen..
mjanssen

mjanssen zegt:
neem de tijd om het deeg te kneden, minmaal 20 minuten. het deeg is pas goed als je het zover uit kunt trekken dat een filmlaagje deeg niet scheurt.
let op bij het rijzen dat de temperatuur niet boven de 35 graden komt, hierbij gaat de gist dood,
succes
francien

francien zegt:
bij mijn is ie wel gelukt da zul je toch iets fout hebbe gedaan vlaai was heerlijk
malika

malika zegt:
Ik heb de kruimelvlaai volgens recept gemaakt en 2x mislukt! Ik heb exact het recept opgevolgd maar de gistdeeg klopt niet.. hoe kan dit? Malika