KookJij

Lamsschenkel op Marokkaanse wijze

Lamsschenkels zijn budget vriendelijke stukken vlees afkomstig van de poten van het lam. Ik heb gekozen voor lamsschenkel omdat ze heerlijk smaken in een stoofpot die geduldig gegaard word in de oven. Deze bereidingswijze garandeert dat het vlees uit zich zelf loskomt van het bot. Alle smaken van de groentes en de kruiden worden door de langzame bereiding in het vlees opgenomen. Maak het gewoon het is lekker en makkelijk te maken de oven doet het meeste werk.
Recept van:
Bereidingstijd: -45 min
Personen: -4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Stoofschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Marokko
Keuken: Afrikaanse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Lamsschenkel op Marokkaanse wijze te bereiden

  1. Schep wat bloem in een schaal kruid deze met wat peper en zout. Wentel nu de schenkels hier doorheen tot dat er een laagje gekruide bloem om het lamsvlees zit.
  2. Verhit een ruime stoofpot op een matig vuur, schenk wat olijfolie in de pot en leg de lamsschenkels in de hete olie en bak ze bruin. Draai het vlees na 4 minuten om. Geef de schenkels aan alle kanten een beetje kleur. Door de lamsschenkel voor te bakken in de stoofpot krijgt de bereiding net even dat beetje meer smaak.
  3. Maak ondertussen de selder stengels schoon met water en snij deze op een lengte van 1 cm. (snij het loof weg)
  4. Schil de wortelen, snij de wortels in de lengte doormidden en snij de halve wortelen in stukjes van 1 cm.
  5. Schep het voorgebakken vlees uit de stoofpot en leg dit op een bordje, terwijl je de gesneden groenten stooft.
  6. Doe de stukken ui, selder en wortelen in de stoofpot. Vergeet ook de fijn gesneden knoflookjes niet. Stoof de groenten in het bakvet van de schenkels. Roer af en toe even in de stoofpot.
  7. Nu krijgt de bereiding een smakelijke boest. Schil de gember en rasp de knol fijn. Roer de bember door de stovende groente in de pot.
  8. Snij de gedroogde abrikozen door midden. Voeg deze zoet zure vruchten door de stovende groenten in de pot en laat ze nog een dikke 5 minuten garen in de stoofpot onder af en toe roeren.
  9. Laat de oven in de tussentijd voor verwarmen op 150 graden.
  10. Het is nu tijd om het groente mengsel van smaak iets met wat kruiden op te voeren. Voeg nu de koriandepoeder toe samen met het komijnpoeder. Als ook het kaneelstokje.
  11. Roer de specerijen door de groente. Om de bereiding iets te laten karameliseren voeg je nu ook wat honing toe. Roer alles door elkaar en laat het nog even stoven.
  12. Open de blikken met tomaten blokjes en voeg ze in de pot toe. Open ook het blik met de kikkererwten en laat deze goed uitlekken in een zeef, spoel ze eerst even af met wat koud water. Giet ze daarna in de stoofpot en zet het vuur iets lager. Voeg wat extra water toe en schraap met een houten spatel over de bodem van de stoofpot om alle bakresten die zeer smakelijk zijn onder alles door te roeren.
  13. Leg nu de voorgebakken schenkels in de stoofpot en schep wat van het groentemengsel er overheen.Zet nu de stoofpot in de voorverwarmde oven van 150 graden en laat het geheel 2 uur garen totdat het vlees van het bot valt.
  14. Verwarm een pan op een matig vuur en strooi er wat amandelschilvers in schud de pan regelmatig om, als de schilvers bruin zijn haal je ze uit de pan.
  15. Schep de lamsschenkel op een grote serveerschaal. Schenk er rijkelijk saus met groente over. Rasp wat sinaasappelschil over het geheel en strooi daarna de amandelschilvers over. Spoel dan de koriander en scheur de blaadjes, snipper ze fijn en strooi ze dan over de schotel en dien het gerecht direkt op.
  16. Je kan dit gerecht serveren met couscous geweld in de groente bouillon.

Mijn kookverhaal (Cor Lenior)

Ik heb dit gerecht de afgelopen tijd meerdere malen gegeten. Het vlees is lekker mals en boter zacht. De smaak doet mij altijd weer terug denken aan mijn vakanties in noord Afrika. Ik hoop dat het jullie net zo smaakt als mij laat maar iets weten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

tante marie

tante marie zegt:

Lekker
trudy

trudy zegt:
Heb ik gelijk een leuk recept voor de lamsbout die nog in de vriezer ligt. Ga je recept even bewaren tot ik het kan gebruiken. Klinkt lekker.
Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Dat klinkt goed! Ook weer zo'n lekker gerechtje om in de Tajine klaar te maken!
Dit recept zal ik zeker eens maken!