KookJij

Home-made kalfspate

Een heerlijk home-made kalfspate recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > BBQ & Grillen - Voorgerechten
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: combinatie van diverse recepten en ervaring
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Home-made kalfspate te bereiden

Eenderde tot de helft van de lever in kleine stukjes snijden.
Het sjalotje stoven in de boter, knoflook en champignons toevoegen en als het volume wat afgenomen is, de stukjes lever toevoegen. Een minuut of 5 zachtjes koken onder af en toe roeren. Van het vuur tijm, peper en cognac toevoegen en laten afkoelen.
Een patevorm bekleden met de plakjes spek. Aan de lange zijde de speklapjes laten uitsteken om later de bovenkant te bedekken.
Het overige vlees (incl, ontbijtspek dat over is) in repen (vleesmolen) of handzame blokken (foodprocessor) snijden. Eerst de lever en daarna het overige vlees fijnmalen. Het ei, het zout en het afgekoelde mengsel toevoegen en alles goed mengen tot het een homogene massa is.
Dit mengsel een uurtje in de koelkast zetten om af te koelen en om de smaken door te laten trekken.
Een flinke pan met water en een klein pannetje met water aan de kook brengen en de oven voorverwarmen op 175 graden.
Een eetlepel van het vleesmengsel tot een balletje maken en in het kleine pannetje met kokend water laten gaarkoken. Proeven en eventueel extra ingredienten aan het vleesmengsel toevoegen (zout, peper, tijm, paprikapoeder mespuntje foelie, wat marjolein of dergelijke).
Als u tevreden bent, de met (ontbijt)speklapjes beklede vorm vullen met het vleesmengsel. Goed aandrukken en goed vol vullen (het mengsel slinkt nog). Het geheel bedekken met de uitstekende lapjes spek. Daarop kunt u eventueel een versiering aanbrengen met een blaadje laurier, wat jenerbesjes of dergelijke. Dan het deksel erop doen,of de vorm bedekken met dubbel gevouwen aluminiumfolie, waarin u in het midden een gat van 1 cm maakt (" schoorsteentje").
De patevorm in een grotere, diepe (minstens 6 cm hoge) vorm zetten en het kokende water (voorzichtig!) rondom de patevorm gieten tot 1 cm onder de rand, zodat de pate
au-bain-Marie gaar kan worden.
De pate 1 1/2 tot 2 uur in de oven laten. Intussen af en toe kijken of alles goed gaat. Als het water rondom de vorm kookt, de oventemperatuur iets lager zetten; eventueel met heet water aanvullen. Na 1 1/2 uur even kijken of de pate gaar is door een breinaald of dergelijk in het midden van de pate te steken. Als de punt heet is, is de pate gaar.De pate uit de vorm nemen en afgieten.
Dan de pate ergens wegzetten waar hij rustig kan afkoelen, Op de pate enkele zware voorwerpen leggen: ik gebruik bakstenen, die ik zorgvuldig (schoonmaak en) in de alufolie verpak. Een plankje met een conservenblik lukt ook.
De volgende dag is de pate helemaal op smaak.

Mijn kookverhaal (paula nadels)

Het kost je wel een halve dag, maar het is hardstikke leuk om zelf pate te maken.
En hij smaakt duizend keer beter dan wat je in de supermarkt koopt.
Het is voor mij een klassieker met Kerstmis en/of Nieuwjaar.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

paula nadels

paula nadels zegt:
oeps!!
chris

chris zegt:
wat is en home maid? Huishoudster?