KookJij

Recept voor Groene waterzooi met kabeljauw

Kook de peterselie en de waterkers in water met een snuifje bicarbonaat. Het is smaakloos, maar zorgt er wel voor dat de kruiden hun frisgroene kleur behouden.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Verwarm een portie visfumet. Je kan ook visgraten vragen aan je vishandelaar en zelf verse visfumet maken.

    Schil de aardappelen en snij ze in grove stukken of dobbelstenen.

    Pel de ui en snipper hem in matig fijne stukjes.

    Pel de teen look en plet hem tot pulp.

    Warm een scheutje olijfolie op in een stoofpot of een grote pan met opstaande rand, op een matig vuur. Stoof de stukjes ui glazig, en voeg de lookpulp
    toe.

    Laat de stukjes aardappel 2 minuten meestoven; verhoog het vuur tijdelijk.

    Zet het weer zachter, en roer af en toe. Sluit af met het deksel.

    Verwijder het wortelstuk en snij de stam prei overlangs in tweeën. Spoel de prei, de stengels selder en de courgette.

    Snij de prei en de selder (zonder blaadjes) in stukken van ongeveer een centimeter breed.

    Doe ze in de pot, zet het vuur weer iets hoger en roer. Laat 2 minuten meestoven, onder deksel.

    Snij de ongeschilde courgette in plakken van 1 centimeter en stoof ze ruim 1 minuut mee met de andere groenten, onder deksel.

    Voeg de laurier en de takjes tijm toe, en kruid met peper van de molen en een snuifje zout.

    Schenk de warme visfumet in de pot, tot drie vierde van de groenten kopje onder staan. Breng alles aan de kook, onder deksel.

    Stoom de kabeljauw gaar; reken op 4 à 5 minuten, afhankelijk van de dikte van het stuk.

    Spoel de peterselie en de waterkers. Hou een paar takjes waterkers opzij om de borden straks mee af te werken.

    Breng een potje water aan de kook en kook de peterselie en de waterkers voor 5 minuten.

    Schep de kruiden met een schuimspaan uit het kookvocht, doe ze in de blender en mix ze heel fijn. Voeg eventueel een scheutje kookvocht toe, als het mengsel te droog is. Je moet een heel fijne, gepureerde saus overhouden.

    Vis de takjes tijm en de blaadjes laurier uit de stoofpot, en voeg de room toe. Doe er de helft van de groene kruidensaus bij.

    Roer, proef en kruid eventueel bij met peper van de molen en een snuifje zout.

    Vul de borden met een royale portie groenten en groene jus. Schep er nog een lepel groene kruidensaus bovenop.

    Werk af met een stuk kabeljauw en blaadjes waterkers.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Erwin Elens

Erwin Elens zegt:
Hallo Marc, het zorgt er enkel voor dat de kruiden hun frisgroene kleur behouden. Niet meer of minder, dus is niet echt nodig. Gr, Erwin.
Marc  Hellebuyck

Marc Hellebuyck zegt:
Ik ga het zeker uitproberen, het lijkt mij een super recept maar ik vraag mij af waarom peterselie en waterkers eerst moet worden gekookt en daarna gemixt. Dat koken lijkt mij overbodig voor het behoud van kleur en smaak.