KookJij

Gevulde groenten (dolma)

Een heerlijk gevulde groenten (dolma) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
  2. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Balkan
Bron: vriendin
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gevulde groenten (dolma) te bereiden

Kook de rijst volgens de aanwijzing op de verpakking. Pel de uien en snijd van elke ui de bovenkant af. Gaar de uien 15 min in kokend water met een snufje zout. Laat ze schrikken en afkoelen en hol ze uit. Snijd de bovenkant van de uien, het binnenste in blokjes. Fruit deze in 1 el hete olie en laat de stukjes ui vervolgens afkoelen. Snijd van de paprika`s de bovenkant af. Maak de paprika`s en de courgettes schoon. Snijd de courgettes overdwars door. Maak de tomaten schoon en snijd de bovenkant eraf. Hol de halve courgettes en de tomaten uit. Was de peterselie en hak hem fijn. Kneed het gehakt, de uisnippers, de peterselie en de tomatenpuree. Breng het gehaktmengsel op smaak met paprikapoeder zout en peper. Meng het gehakt met de rijst. Vul de voorbereide groenten met de gehaktrijst. Doe de groenten in een ovenschaal. Laat 75 gr boter smelten en sprenkel dit over de groenten. Vul een pan met 200 ml water en laat hier het bouillonblokje in oplossen. Giet vervolgens de bouillon bij de groenten in de ovenschaal. Laat de groenten 1 uur smoren in een voorverwarmde oven van 200 graden.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Sara

Sara zegt:
Officieel is dit een Koerdisch gerecht. Koerdistan heeft eeuwen terug bestaan en is vervolgens gesplitst in landen als Irak, Turkije, Iran en Syrië. Deze landen hebben het gerecht vervolgens ook overgenomen, waardoor het ook in al deze landen voorkomt. Dus geen ruzie mensen :P het is een Koerdisch gerecht :D
lina

lina zegt:
DOLMA: iets wat gevuld is.. (in het Turks)DOLDURMAK het vullen van iets...herkomst: TURKİYE!!!
camilla

camilla zegt:
De Armeense culinaire traditie is de oudste in de Kaukasus en een van de oudste in Klein-Azië. Ze ontstond in de tiende eeuw voor Christus. Geen wonder dat de Armeense keuken grote invloed heeft gehad op de keukens van nabuurlanden als Turkije en Azerbeidzjan.

De bereiding van traditionele Armeense gerechten is vaak arbeidsintensief en tijdrovend. Interessant is dat de gerechten vaak de namen dragen van de potten en pannen waarin ze worden bereid, zoals poetoék, ktsjoetsj, tapák: de eerste twee zijn de namen van de aardewerkpotten en tegelijkertijd de soepen en de derde is een pan, maar ook het hoofdgerecht.

Vandaag koken we Armeense dolmá, een van de populairste en bekendste Armeense gerechten, met rijst en gehakt, gehuld in druivenbladeren. Het gerecht is ook heel populair in Turkije, Griekenland en andere Balkanlanden; het kent talloze variaties en namen - dolmak, dolmades, dolmadakia en dergelijke - die allemaal terug te voeren zijn op het Turkse woord voor 'gevuld', dolma.
hulya taskoparan

hulya taskoparan zegt:
met sambal
hulya

hulya zegt:
lekker
sara

sara zegt:
Ik ben het met Shena eens het is een Arabisch gerecht, dus uit irak;)
Shena

Shena zegt:
Peter, het is een Arabisch gerecht en origineel komt het uit Irak
dolma

dolma zegt:
ik heb dit al eens eerder gegeten, en het is heerlijk! vooral de gevulde paprika vind ik het lekkerst. echt de moeite waard!
Peter

Peter zegt:
Zowel de Turken als de Grieken hebben de Dolma in hun keuken. Er bestaat nog steeds een discussie waar het vandaan komt. Het is echter aannemelijker om te denken dat het Turks is vanwege de eeuwenlange Turkse overheersing over Griekenland.
Marijke

Marijke zegt:
Ik denk dat dit recept echt uit Turkije komt, de naam zelf ook al.