KookJij

Gevogeltefond

Een heerlijk gevogeltefond recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: n.v.t. personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Het groot wildboek
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gevogeltefond te bereiden

Spoel de gevogeltekarkassen schoon onder de koude kraan e hak ze in stukken.
Verwijder zoveel mogelijk van het achtergebleven vet.
Blancheer de botten.
Breng in een grote pan water aan de kook en leg er met behulp van een schuimspaan de botten in.
Giet als het water flink kookt, de botten af in een vergiet.
Door dit korte blancheren worden eventuele ongerechtigheden verwijderd.
Spoel de botten af onder de koude kraan om ze enerzijds snel te laten afkoelen en om anderzijds aanhangende gestolde bloedresten te verwijderen.
Doe de uitgelekte botten in een grote pan en giet er zoveel koud water op dat ze onderstaan.
Breng het water met de botten aan de kook en schep er zorgvuldig het gevormde schuim af.
Doe het bij elkaar gebonden bouquet garni, de kruiden en de gebruinde ui bij de kokende fond.
Laat de fond 1,5 uur zachtjes koken, zeef door een natgemaakte doek en verwijder voorzichtig het vetlaagje met een soeplepel of met keukenpapier.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

jurian

jurian zegt:
Je gaat je karkassen toch niet afspoelen en blancheren!!

Het is heel simpel;

schone karkassen ( met vet want daar zit heel veel smaak in!!)
opzetten in koud water, 1 uur koken, karkassen eruit, reduceren tot 50%;

voila; kipfond
casper

casper zegt:
Een paar foutjes in uw recept.

Volgens de klassieke franse keuken

is een bouquet garnie:
peterselie, stengels laurier en tijm.

En de wortel en prei en selder en ui is een bouquet marmiet.

Vriendelijker groet Casper.