KookJij

Recept voor Gemarineerde Bavette met Appelcompôte

Een biefstuk komt uit de muis van een rund (spier in de bil). Een bavette komt van de zijkant van een rund en heet ook wel zijdesteak. Het vlees is wat grover dan dat van de bil en harder. Door de flanksteak (benaming van bavette in de engelse taal) te marineren, wordt het vlees wat malser. Dan kennen we ook nog de diamanthaas of schouderbiefstuk of jodenhaas : Orthodoxe joden mogen immers geen vlees eten van de achterhand van een rund, wel van de voorhand (=schouder). Tenslotte de longhaas oftewel de onglet de boeuf. Dat is een kleine spier van ongeveer 1 kilogram met een grove lange draad uit het middenrif. (beweegt de longen, vandaar de naam)
Recept van:
Bereidingstijd: 1470 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Vlees
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Engeland
Keuken: Europese
Bron: Familie
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Maak een marinade van de appelsap (of cider), ketjap, 4 eetlepels citroensap, 4 lenteuien, knoflook, geraspte gember, 2 eetlepels sesamolie en roer die goed door.
  2. Doe de bavette in een afsluitbare plastic kookzak met de marinade en druk er zoveel mogelijk lucht uit. Leg het geheel 24 uur in de koeling. Haal uit de koeling ½ à 1 uur voor het gebruik om het vlees op kamertemperatuur te brengen.
  3. Voor de saus fruiten we de uien en de knoflook tot ze zacht zijn. Dan gaan ze in de keukenmachine met de overige ingredienten voor de saus, inclusief de overgebleven 2 eetlepels sesamolie en 2 lenteuien.
  4. Dit wordt tot een homogene gladde saus gedraaid en weg gezet in een kom.
  5. Voor de appelcompote doen we een bodempje appelsap in een roestvrij stalen pannetje. Hierin gaan de tot kleine blokjes gesneden appels, de gewassen rozijnen, de kaneel en 1 eetlepel vers geperst citroensap.
  6. We brengen de massa in het pannetje met de appels aan de kook en roeren eens flink de massa door. Zet het vuur lager, laat weer 2 minuten sudderen en roer weer door. Herhaal dzt nog eens 1 of 2 maal. Van het vuur af stampen we de appel compôte dan nog eens grof na.
  7. Intussen hebben we het vlees al minstens een ½ uur op kamer temperatuur liggen. We halen het vlees uit de marinade (die mag worden weggegooid) en deppen hem droog. Vervolgens kwasten we vlees lichtjes in met wat rijstolie aan beide zijden en leggen hem in de gloeiend hete grillpan geduren 6 minuten. Daarna keren we hem om en laten het vlees dan nog een 5 minuten grillen.
  8. Haal het vlees uit de grillpan, pak het in alu-folie en laat 10 minuten met rust. Dan het vlees dwars op de draad in dunne plakken snijden.
  9. Verdeel het vlees over de verwarmde borden, evenals de appelcompôte. Schep wat saus over het vlees en geef er gebakken aardappeltjes bij.

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

Schenk hierbij een niet al te oude rode wijn.
Zelf prefereer ik een GOEDE Beaujolais.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst