KookJij

Gebakken rijst en lekkers ala Grietje

Een heerlijk gebakken rijst en lekkers ala grietje recept wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 1 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Rijst
  2. > Hoofdgerechten - Wokken
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Onbekend
Bron: De
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gebakken rijst en lekkers ala Grietje te bereiden

Gebakken rijst:
Ik heb er bewust voor gekozen de gebakken rijst zonder vlees te bereiden,
1. voor gasten die vegetarisch zijn,
2. het portie vlees wordt al voorzien door de kipsatéh.

Doe in een (grote) wok:
-goede (zonnebloem) olie, of olie die een grote hitte kan verdragen zonder bitter te worden. (wokolie is oké, dus, maar ook zonnebloemolie is goed) Olijfolie pakt de hitte niet en wordt bitter, geen aanrader dus.

Ik heb mijn wok niet 'zo groot' dat ik alles in één keer kan wokken en doe het in 'etappes':
1. wortelen en witte kool,
2. uien, paprika's, prei en knoflook,
3. champignons en erwten.
De groenten doe ik (ook in etappes uiteraard) in een grote ''soep'pan (10 ltr) en zet dit op een zeer matig vuur (eventueel een sudderplaatje eronder) om dan als laatste de rijst, omelet, peterselie en koriander erdoor te roeren. Nog ff goed opwarmen en serveren maar.

De kipsaté (-saus):
De kipsaté kun je al voorbereiden voordat je met het wokken begint, mits je het gezellig op een stokje wilt hebben.
In dat geval grijg je de gemarineerde kipblokjes op het vochtige satéstokje. Heb je een tafelgrill, of electrische bakplaat kun je de saté lekker grillen. BBQ kan uiteraard ook.
Vind je dat teveel werk of kies je er niet voor, geen probleem:
Neem je wok of hapjespan en doe de kipblokjes met marinade en al in de wok.
Op een hoog vuur wokken (omgooien) of onder goed roeren de kip bakken.
-> Tip: De kip moet wel gaar zijn maar niet droog!
goed wokken en na enkele minuten minimaal één blokje opensnijden. roze= nog even, wit = eruit!

Voor de Satésaus heb ik gewoon 'ordinaire" maar als best geteste satéhsaus gekocht van de Lidl:
"Vitasia Satehsaus".
Omdat mijn lieve kookhulpjes de kip niet op een stokkie wilden, heb ik de gemarineerde kip gewokt.
Heb de kipstukjes uit de wok gehaald met een schuimspaan en warm gehouden in de oven (40°C).
Het vleesnat/marinade heb ik 'gedoseerd' bij de satésaus gedaan, goed omroeren en......
Smullen maar!!! :-)

Kroepoek en een vers gebakken eiggie
maken het af :-)

Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)

Ik doe vrijwilligerswerk op meerdere locaties.
Zo ook elke maandag met een kookclubje voor mensen met een geestelijke beperking.
Na "hopies" mislukte nasi pogingen (klef en taai) kreeg ik van een van de cliënten de tip de rijst een dag eerder te koken....en ja, zie hier.....de heerlijkste gebakken rijst krijg je een dag later :-)
Ik wist het niet, hij wel...dat nasi goreng een gerecht is van "left-overs" :-)

Maar daarom niet minder lekker als je het maakt met verse groenten en lekker gemarineerd vlees. Wie doet je wat met witte rijst van een dag tevoren???

Het is veel werk, maar ik geniet telkens weer met mijn "keukenhulpen" die alles snijden en daarbij de
" Nassau - Koreng" vereren...:-)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

ger2

ger2 zegt:
Voor de olie een gezond en goed advies is, Rijstolie. Het kan een heel hoge temperatuur verdragen en is erg gezond. Goed voor het cholesterol, Kokosolie zou nog beter zijn, maar die heb ik zelf nog nooit gebruikt.
Verder lijkt het me erg lekker worden en goed te gebruiken met een vegetarische schoondochter. Ik moet altijd dubbel koken.
limelein

limelein zegt:
Wat een goed idee van de rijst een dag van te voren koken en het werkt nog ook. Ik heb een teveel aan gekookte rijst ingevroren en dat werkt ook geweldig goed, mooie droge korrel.
derbyke

derbyke zegt:
Een hele waslijst grietje56 maar toch heel goed beschreven ,hoedje af voor jou en je keukenhulpen groetjes van ons 3 en zeker een 10 waard :);):p
grietje56

grietje56 zegt:
Als ik dit zo 'herlees' lijkt het een beetje warrig, maar vraag maar gewoon en het komt goed;);)