KookJij

Champagne boltaart

Een heerlijk champagne boltaart recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 8 personen
Categorieën:
  1. > Taarten, gebak & ijs - Gebak
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: wereldse recepten
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Champagne boltaart te bereiden

Het maken van de schuimkruimels:
Zorg voor een vetvrije kom en garde (reinig kom en garde met heet water en azijn), klop eerst het eiwit tot volume en begin daarna beetje voor beetje met het eerste deel van het fijne kristalsuiker. Klop tot het een taai en stevig schuim is, daarna spatel je de 2e hoeveelheid suiker er voorzichtig door. Doe het schuim in een spuitzak en spuit staafjes of plakjes op een met bakpapier gevoerd bakblik. Heb je extra gemaakt, je kunt er ook kransen mee spuiten! Evt. kun je het schuim voor de kransen nog een kleurtje geven en/of besprenkelen met musketzaad na het spuiten.
Afbakken in ca. 50 minuten (voor kransen zou het iets langer kunnen, dus controleer even voor je die eruit haalt!) bij ca. 150 graden. De kruimels zijn klaar als ze loslaten van het papier. LET OP: Indien de kruimels en/of kransen mooi wit moeten blijven, moeten het schuim gebakken worden bij 140 graden, dan moet het echter wel langer in de oven! Reken dan op een baktijd van ca. 65-70 minuten.
Bereidingswijze kapselplakken:
Maak 2 kapselplakken op een met bakpapier gevoerd bakblik, de 1 is ca. 18 cm. rond en de ander ca. 24 cm. rond. Mbv merkstift teken je 2 cirkels op (de achterkant van) het bakpapier, draai het bakpapier om en leg op je bakblik. Schep het kapsel in de rondjes en vul tot aan de lijn. Probeer het gelijkmatig te doen. Bak in een hete oven van 220 graden de kapselplakken in ca. 7 minuten gaar. Keer de plakken op een rooster na het bakken en laat afkoelen.
Het bereiden van de vulling:
Los de gelatine op in 35 gram water. Klop de slagroom luchtig en zet koel weg. Vervolgens klop je de dooiers met 45 gram suiker los. Kook water (60 gr) en suiker (30 gr) en voeg dit met een dunne straal bij de luchtig geklopte dooiers, blijven kloppen tijdens het gieten! Voeg de uitgeknepen blaadjes gelatine toe en blijf kloppen tot het gehele mengsel koud is. Vermeng de champagne met de brandewijn en de luchtige slagroom en schep dit mengsel voorzichtig door het eidooier mengsel.
Het samenstellen van de taart:
Bekleed een bolvorm met de grootste kapselplak. Evt. voer je de bolvorm eerst met huishoudfolie, dat vergemakkelijkt het lossen. Schep of giet de vulling op de kapselplek en dek af met de 2e kapselplak. Koel de taart goed!!
Afwerking:
Los de taart uit de vorm, bestrijk de gehele buitenkant met de gezoete geklopte slagroom en bedek de gehele vorm met schuimkruimels. Bestrooi met poedersuiker en op de bovenkant kun je naar wens een rondje marsepein leggen versierd met een trosje marsepeinen druifjes en de tekst "champagne"

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst