KookJij

Bográcsgulyás (Hongaarse goulash)

Deze Hongaarse bográcsgulyás wordt beschouwd als de oervorm van de authentieke goulash. Het is een simpel gerecht, gemaakt van niet meer dan rundvlees, paprikapoeder, uien, aardappelen en karwijzaad. Het woord 'gulyá' betekent 'koeherder' en verwijst naar de mannen op de Grote Hongaarse Laagvlakte (de Poesta) die grote kuddes runderen onder hun hoede hadden. 'Bogrács' staat voor het kookgerei waarin de koeherders hun potje kookten; een ketel die aan een driepoot boven een vuurtje hangt. Bográcsgulyás wordt daarom soms ook 'ketelgoulash' genoemd.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Hongarije
Keuken: Europese
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Bográcsgulyás (Hongaarse goulash) te bereiden

  1. Snipper de ui en bak deze glazig in olie (of reuzel).
  2. Snij intussen het vlees in (niet te kleine) blokjes.
  3. Als de uien glazig zijn zet je het vuur hoog, doe je de blokjes vlees erbij en bak het onder steeds omscheppen snel rondom bruin.
  4. Haal de pan van het vuur en roer het paprikapoeder erdoorheen.
  5. Zet de pan terug op het vuur en blus onmiddellijk af met water. (Het paprikapoeder mag NIET verbranden).
  6. Doe er zoveel water bij dat het vlees ruim onder staat. Breng het snel aan de kook en zet het vuur laag.
  7. Doe dan het karwijzaad en wat zout erbij en laat de goulash zachtjes pruttelen tot het vlees bijna gaar is. (Voeg hier eventueel 1 runderbouillontablet toe).
  8. Intussen schil je de aardappelen en snij je ze in niet te kleine stukken. Die gaan bij de goulash als het vlees zacht begint te worden. Schep alles door elkaar en laat de goulash zachtjes verder koken tot de aardappelen gaar zijn en het vlees zacht is.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Ik beschik jammer genoeg zelf niet over zo een driepoot met ketel erboven en heb daarom de goulash gewoon in een pan op het fornuis gemaakt. Ik heb deze keer het eenvoudige doch authentieke recept aangehouden, maar dit recept is natuurlijk een uitstekende basis om zelf nog naar eigen inzicht ingrediënten aan toe te voegen.

N.B.: Ik moet heel eerlijk toegeven dat ik een klein beetje vals gespeeld heb (sorry mannen van de Poesta) want toen ik halverwege proefde en de smaak een beetje te vlak vond heb ik snel een runderbouillontablet toegevoegd dat net een beetje meer smaak toevoegde dat nodig was.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst