KookJij

All i oli

Een heerlijk all i oli recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Sauzen & dressings - Koud
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Spanje
Keuken: Europese
Bron:
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe All i oli te bereiden

Doe ongeveer een dessertlepel grof zeezout in de vijzel. Snijdt een stuk of 5-7 (naar smaak) dikke knoflooktenen heel fijn leg ze op het zeezout. Nu ga je met de vijzel met enige druk het zeezout en de knoflook,al "malend" mengen. Als je ziet dat de knoflook helemaal fijn is en een goede dikke brij vormt met het zeezout, begin je, met een beetje druk, te roeren. Dat doe je in dezelfde snelheid, altijd dezelfde kant op. Nooit stoppen! Dan begin je met het toevoegen van de olie, je giet er (of vraag even aan iemand anders, je mag immers nooit stoppen met roeren), piépklein scheutje voor scheutje (een scheutje is nooit meer dan een paar druppels groot) telkens de olie bij. En natuurlijk: dóór blijven draaien, niet stoppen! Roer de All i oli zo dik als je wilt, en doe er dan op het laatst (ja, je roert nog steeds) eventueel nog een theelepel citroensap beetje voor beetje bij, en ongeveer een dessertlepel water. Niet iedereen doet dat, maar ik vind het wel lekker. De All i oli moet zo stevig en stijf zijn als jam. Als je de pot op z'n kop houdt, valt er niets uit.
All i oli is het lekkerst bij lamsvlees, paella, zwarte inktvisrijst, fideuá en gebarbecue'ed vlees. Op Youtube staat ook een filmpje:

Mijn kookverhaal (Jacqueline Honnebier)

All i oli is een heel oud, traditioneel Catalaans recept, in de rest van Spanje zul je het gewoonlijk niet aantreffen in de restaurants. All = knoflook, i = en, oli=olie in het Catalaans. Dus nóóit meer de (grove) fout maken door het als aïoli of zo te schrijven, want dat woord bestaat dus helemaal niet!

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

jacqueline

jacqueline zegt:
Over die eidooier hadden we het eerder (zie hieronder) En van verse knoflook en zeezout kun je zéker een dikke brij krijgen! We hebben het dan wel over verse knoflook hè, daar zit dus vocht in. Als je nog niet zo geoefend bent in het rondvijzelen en je telkens van hand moet wisselen omdat je moe wordt(ik heb reuma, maar denk ook aan ouderen) is het soms fijn als 'n ander meehelpt.
liske

liske zegt:
Je bent de eierdoooier vergeten in je beschrijving, bij de ingredienten staat hij er wel bij. Anders klopt het filmpje ook niet, hier wordt deze wel gebruikt. Hoe kun je anders een dikke brij krijgen, van alleen knoflook en zout? En deze saus met twee personen maken is wel heel stuntelig. Dat moet met een goede vijzel ook alleen kunnen!
hns

hns zegt:
Dit is leuk deze discussie, hier leer ik veel van. Stoor me alleen een beetje aan het woord 'grove fout', wat maakt dat nu uit hoe iemand het noemt. vrnd grt Hans :):)
Jacqueline

Jacqueline zegt:
Aioli is n verbastering van het catalaanse all i oli. Omdat het stuk van de frans catalaanse grens tot ongeveer montpellier ook tot de catalaanse landen behoort (men spreekt daar ook catalaans en de inwoners noemen het catalunya nord) heb je dat, wat jullie noemen, franse (noord catalaanse) ei er soms bij. Ikzelf doe dat niet.
joanna

joanna zegt:
Neuh, zoals ik al mailde, dat hangt er van af, waarvoor ik het wil gebruiken!
Soms maak ik ook een gewone mayonaise en die deel ik door drie. Eentje met knoflook, een met kruiden en een met b.v. kerrie. Bij die met knoflook voeg ik soms wat meer olie toe. Gewoon, lekker koken dus. :)
wouros

wouros zegt:
Dus je gaat voor de Franse versie!!! Want de Catelanen gebruiken géén eidooier.
En aïoli is gewoon de normale Franse naam, dus niets mis mee.
joanna

joanna zegt:
Wouros, het zijn inderdaad twee verschillende sauzen. Het is maar net, waar je voorkeur naar uitgaat. Catelaans of meer Frans.
Ik vind beide lekker, ligt er maar net aan, waarvoor ik het wil gebruiken. :)
wouros

wouros zegt:
Grappig: Wikipedia meldt bij dit recept: aïoli Frans want met eigeel, en zonder eigeel all i oli het Catalaanse recept.De bereiding van de Catalaanse aioli verschilt van het recept. Een eierdooier wordt niet toegevoegd omdat er dan sprake is van een knoflookmayonaise, een toegeving aan de toeristen, en niet langer van een knoflooksaus. Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en minder uitgesproken van smaak.
Dus wat is het nu?