KookJij

Maken van limoncello (citroenlikeur)

Nieuwsbrief aanmelden

Maken van limoncello (citroenlikeur)

Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Dranken - Koud
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: http://www.tuinadvies.be/kruiden_limoncello.htm
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

De citroenen moeten biologisch zijn met een onbehandelde schil (liefst aan de dikke kant). Deze citroenen zijn te verkrijgen in bio-winkels of in de bio-afdeling van het grootwarenhuis.

De citroenen worden eerst goed gewassen vooraleer ze omzichtig geschild worden. De dunne gele bovenzijde van de citroen wordt er met behulp van een dunschiller (zoals bij wortelen) afgehaald.

De dunne gele schillen worden nu in een bokaal gedaan, daarna er de pure alcohol overgieten. De bokaal wordt daarna afgesloten en de inhoud ervan gedurende een week laten trekken.

Na een week maken we een siroop van kokend water en suiker. Dit mengsel 5 minuten laten koken, de siroop laten afkoelen en toevoegen aan de citroengele alcohol.

Het mengsel filteren (koffiefilter in een trechtertje). De gefilterde massa in propere, klare glazen flessen gieten en deze een plaats geven in een donkere, frisse plaats (beschutten tegen zonlicht). Na twee à drie weken is de likeur op smaak.

Serveertip: de likeur enkele uren voor het uitschenken in de diepvries plaatsen. IJskoud is het drankje op zijn best, ook de glaasjes mogen vooraf gekoeld worden in het diepvriesvak. Deze handelingen geven een stijlvolle citroenlikeur als eindresultaat!

Limoncello kan ook gebruikt worden in ijsdesserts, fruitsalades, longdrinks of cocktails.


Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept


douwe zegt:
bij Colruyt kost 1 liter alcohol van 96% 26 euro:D

Herbert vS zegt:
Bij Delhaize in Antwerpen vorige week twee halve liters alcohol à 94% gekocht, € 16,15 per halve liter, dus wel in prijs gestegen en bijna drie maal zo duur als in Italië, maar je kunt met een liter ruim 2,5 liter heerlijke limoncello maken, nog steeds veel goedkoper dan die uit de winkel en net zo lekker. Inderdaad is het voor het oplossen van de olieën belangrijk om alcohol van meer dan 90% te nemen. Ik heb met 1 l alcohol, 1,5 l bronwater, 500 g suiker, 5 citroenen en 1 limoen genomen en de schillen vier weken laten trekken. Dan kom je op ca. 33%, net als Italiaanse limoncello. Het smaakte perfect en is leuk om cadeau te doen.

marcella zegt:
Heel lekker, heb ik al geprobeerd.

Bep zegt:
Ik gebruik gewoon brande wijn.

fem zegt:
Even een vraag....

Waar kan ik de pure alcohol kopen?

liske zegt:
Jammer ja, dat heet accijns en gaat allemaal naar de staat!

Pleun Boer zegt:
Deze week vanuit mijn vakantie adres in de buurt van Nice een uitstapje gemaakt naar de Lidl in Ventimiglia, Italie. Daar 18 flessen alcohol 95% kunnen kopen voor Eur.11,99 per liter. Hiermee kan ik weer heel wat litertjes Limoncello produceren. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor een inmiddels aanzienlijke kennissenkring die ooit eens mijn zelfgemaakte Limoncello mochten proeven en daar meteen aan "verslaafd" zijn geraakt. Eigenlijk wel onvoorstelbaar dat je de alcohol in Italie voor die prijs kan kopen. Of eigenlijk liever: waarom moet het in die andere Europese landen - waaronder dus Nederland -zo duur zijn.

cecile zegt:
Dag Bas, ik weet niet wat je precies bedoelt met afgefilterd. De flesjes heb ik uitgekookt met soda. De likeur heb ik door een koffiefilter gedaan. Ik heb het 2 keer gedaan met een kleine hoeveelheid en ook in kleine flesjes van plm. 1dl. gevuld. Waar kan ik hier pure alcohol krijgen? Of los ik het op met jenever van een hoger alcoholpercentage? gr. Cecile

Bas zegt:
Jammer, Cecile,
Ja, jenever is qua smaak en sterkte toch afwijkend van het originele recept, want met pure alcohol worden de citrusstoffen beter onttrokken. De oplossing wordt later op percentage teruggebracht door het toevoegen van de suiker en het water (in een siroop).
Het zal echter, als je er niet nog meer water bij gedaan hebt, voldoende alcohol bevatten dat bederf niet mogelijk is.
Heb je wel juist af gefilterd?

cecile zegt:
ik krijg na verloop van enkele maanden een beetje vlokkerig iets dat door mijn (ongeopende) likeur zweeft. (als je schudt lost het wel op)Bij appelsap die te lang open gestaan heeft zie je dat ook wel eens. Ik vrees dat het toch met bederf te maken heeft en dus net te weinig alcohol? Ik heb gewoon goedkope jenever gebruikt. Flesjes waren schoon! Ik durf het niet meer goed af te geven en daar was het voor bedoeld. Het smaakt nog goed.