KookJij

Koupepia (gevulde wijnbladeren uit Cyprus)

Deze Cypriotische variant met rijst/gehaktvulling moet niet verward worden met de Griekse dolmades, die meestal alleen met een vulling van rijst gemaakt zijn.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 10 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Tapas
  2. > Voorgerechten - Warm
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Griekenland
Keuken: Mediterrane
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Koupepia (gevulde wijnbladeren uit Cyprus) te bereiden

  1. Was de verse wijnbladeren, kook ze kort (een paar minuten) zodat ze zacht worden en laat ze goed uitlekken. Als je ingemaakte wijnbladeren gebruikt spoel ze dan goed af (i.v.m. het zout).
  2. Fruit de gehakte ui en bak het gehakt mee totdat het rul is, voeg de gepelde en gehakte tomaten en de fijngesneden munt toe.
  3. Bestrooi met peper en zout en laat dit alles een paar minuutjes stoven.
  4. Haal de pan van het vuur en voeg de fijngesneden peterselie, de gekookte rijst en het citroensap toe, meng alles goed door elkaar en laat het mengsel afkoelen.
  5. Dan ga je ze inrollen: spreid een wijnblad uit met de bovenkant van het blad naar beneden, doe er een eetlepel gehaktmengsel op, rol eerst de zijkanten naar binnen en rol ze dan op vanaf de stengel tot de punt.
  6. Leg de rolletjes dicht tegen elkaar in een ovenschaal en doe er de basis tomatensaus overheen.
  7. Zet dit geheel ongeveer 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven op 180 graden.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Ik heb ze voor het eerst gegeten een aantal jaren geleden toen ik in Cyprus op vakantie was. Ik vond deze versie, veel smaakvoller dan de gewone Griekse dolmades.
Als je zelf een druivenstruik hebt pluk dan gewoon een aantal mooie (jonge) bladeren. Heb je geen verse wijnbladeren dan kun je ook geconserveerde kopen bij de Turkse winkel of toko.
In Cyprus aten wij dit als voorgerecht maar thuis hadden we het als mèze samen met andere kleine gerechtjes.

Mijn basisrecept voor tomatensaus: https://www.kookjij.nl/recepten/basisrecept-tomatensaus

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst