KookJij

Recept voor Zelf loempiavellen maken

Een heerlijk zelf loempiavellen maken recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: nvt personen
Categorieën:
  1. > Bijgerechten - Overig
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: indische kookcursus
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

Meng bloem met water en zout tot een beslag (iets dunner dan voor pannekoeken, en voeg het ei toe). Verhit wat olie in een koekenpan (met antiaanbaklaag) en giet er een dun laagje beslag in. Bak het vel gaar maar zorg dat het wit blijft. Het beste kun je het vel met de handen keren (heel vlug). Laat het afkoelen en vul het zo snel mogelijk. Sluit de naden van de loempia met wat beslag of een geklutst ei. Een scheurtje in het beslag kan hersteld worden door er met een kwastje wat beslag overheen te strijken. Bak de loempia's in hete olie tot ze bruin zijn en laat ze staande uitlekken in een vergiet.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Frits

Frits zegt:
Eigeel maakt het velletje zacht en niet krokant kan worden!
Hierbij een lumpiavellen recept: Goed en vellen worden krokant, zelfs na 1 dag!
Recept:
100 gr tarwemeel
1 eiwit losgeklopt met 1 theel. zout
1 eetl. zonnebloemolie erdoor mixen.
1 glas koud water erdoor.
Dan het meel erdoor.
Ik gebruik een handmixer en krijg een glad beslag.
Vellen bakken: Mijn maniertje:
Neem een 26 cm of 28 cm pan met antiaanbaklaag.
Giet in 1 keer TE VEEL beslag in de pan zodat de bodem in 1 keer bedekt is.
Wacht 1 seconde en giet terug in beslagkom.
Een dun laagje blijft achter...
Hoeft niet gedraaid te worden!
Pan niet te warm.
Is het beslag te dik...voeg ietsje water toe en goed mixen!
Succes!


willem rumahloine

willem rumahloine zegt:
Ik ben heel benieuwd hoe het word. Laat het je weten. Groet Willem
kesy

kesy zegt:
Ik werkte in 1968 als keukenhulp bij een chinees. Ik heb toen mijn Hollandse ogen de kost gegeven. Het beslag van de Nederlandse dikke loempia is een geheim van de chineese kok. Toch gaf hij mij een tip. Beslag 1:2 bloem/water, een enkele theelepel olie op 1 kg bloem, Maggi naar smaak , soms een ei op 1 kg bloem. Vooraf ei, maggi, olie en water aanlengen tot dikte als dunne yoghurt. Anti aanbak pan niet te heet maar wel op hogere temperatuur. Een flinke scheut beslag in de pan en overtollige beslag snel afgieten. De Chinese kok vertelde mij .. De truuk is het beslag te laten sterven, 24 uur voor het bakken klaar te maken en af te koelen in de koelkast. Voor het bakken het bezinksel even rustig en voorzichtig om roeren, niet kloppen. De bak-zijde moet enig licht bruin zijn en de zicht zijde enig glazig. Daarna met de glazige kant op een rooster leggen ter uitdampen en afkoeling. Alsnog beslag moet 24 uur eerst sterven (rusten). Oefenen is een must :)
koevoets p

koevoets p zegt:
Ik ga dit recept zeker uit proberen .
Kongkong

Kongkong zegt:
Giet zelfs véél meer beslag in de pannenkoekspan en wacht dan 3 tellen en giet het overtollige beslag terug in de beslagkom. Hierdoor blijft er een dun laagje in de pan achter! Het "lipje"tgv van het terug gieten knip je er af! Pan mag niet te warm zijn en het beslag mag niet sissen! Recept: Gewoon tarwemeelmeel...zout en water! Meer niet! Er is zelfs een betere manier om vellen te maken: Met een hoeveelheid zacht deeg dat nog iets zakt als je het in je hand hebt! Ook dit: Meel, water en zout! Niets anders erbij doen!:D
ron

ron zegt:
Jammer dat dit recept voor 100 loempia*s is,als ik het wil verkleinen verdwijnt mijn ei dan? Vind 200 gram bloem voldoende vandaar mijn vraag stelling.
Frits

Frits zegt:
1 manier om hele dunne vellen te maken:
Maak het beslag!
Verwarm de pannekoekspan en niet te warm. Beslag ma niet sissen als je het erin giet.
Giet zeer veel beslag in je pan en wel zo dat de gehele bodem in 1x bedekt is.
Dus eigenlijk: Giet te veel beslag in die pan.
Wacht 2 tellen.
Giet het te veel aan beslag terug in de beslagkom.
Er blijft een dunne laag op de bodem liggen.
Op matig vuur dit laagje verder bakken en NIET draaien.
Succes!!!

Recept:
1 eiwit
50 gram Maizena
200 gram gewone bloem
zout
Water
Bram

Bram zegt:
Ha die Jan, je hebt gelijk, ik had het bakken moeten noemen ;),Anyway, ik doe het idd in een wok(ooit eens cadeau gekregen van een chinees) en daarin worden die loempia's heerlijk krokant.
Jan

Jan zegt:
Wat je zegt Bram, frituren is niet de oplossing maar je frituurt ze wel. En origineel was het toch gewoon in de wok met olie? Maar ik doe het nog steeds buiten in de electrische frituur op 190° en dat bespaart weer een hoop schoonmaken:p
Bram

Bram zegt:
Frituren is eigenlijk niet echt de oplossing, aangezien een frituurpan niet warmer wordt dan 190C, wat ik doe, een grote hapjes pan 3/4 vuur , en daarin de loempia frituren.
Jan

Jan zegt:
Toevoegen van aardappelmeel is een probeersel. Knapperig wordt het omhulsel pas als je het frituurt.;)
Antoinet

Antoinet zegt:
Zijn de loempiavellen dan net zo knapperig als de loempiavellen van de Chinese loempia's?
Ik heb wat aardappelmeel bij het beslag gedaan, maar het is nog steeds niet zo knapperig en krokant als van de Chinees.
Bram

Bram zegt:
1:2 Moet op zich lukken.
Echter houdt er rekening mee dat meel kan verschillen,het ene meel is het ander niet,het is een indicatie .Laat het beslag na het mengen,ook even rusten.Het beslag moet uiteindelijk de viscositeit van ...laten we zeggen motorolie hebben.
Overigens t.a.v de vulling,ik heb er veel fijn gesneden groenten in gedaan,en kip.
Wat ik persoonlijk erg lekker vind is even een klein scheutje,sojasaus,en een scheutje sherry ,door de vulling voordat je de loempia maakt
Karien

Karien zegt:
Het is gelukt. Inderdaad in verhouding 1:2 bloem en water en de pan niet te heet zodat je het beslag goed kunt uitspreiden met een lepel. Bedankt voor alle tips. De loempia's waren heerlijk!
Jan

Jan zegt:
Toevoeging: pannekoeken: 500 gr bloem - 940 ml vocht. Sorry.:o