KookJij

Vissoep a la Dieppoise

In de Franse keuken onderscheiden we 4 grote vissoepen. A). Uit Normandie (Vissoep a la Dieppoise) Met als onderscheidende kenmerken het gebruik van room, boter, kerrie, paprika(poeder) en cayenne peper. B) Uit de Charentes (Poitou - La Rochelle). Dit is de mouclade en het hoofdbestanddeel is hier mosselen. C) Uit Zuid-West Frankrijk rond de plaats Setes. Het is de bourride Settoise of bourride Baudroie. D) Uit de provence, de bekendste van allemaal, nl de bouillabaisse. Hetgeen geen echte vissoep is, maar een tomatensoep met vis. Alle 4 de soorten hebben gemeen dat oorspronkelijke recepten de min of meer onverkoopbare vissoorten gebruikten ,de zgn.'"leftovers" van de vangst. Bij alle 4 de soepen wordt aioli gebruikt.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Maaltijdsoepen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Frankrijk
Keuken: Europese
Bron: Kennissen die in Frankrijk wonen
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Vissoep a la Dieppoise te bereiden

  1. Doe in een pan met dikke bodem de olie en verhit die op matig hoog vuur. Fruit daarin aan de uien, de prei en de tomaten tot de uien zacht zijn geworden. Regelmatig roeren.
  2. Voeg dan toe het water, het zout en de cayennepeper en roer weer goed door. Breng aan de kook.
  3. Voeg dan de vis toe. Eerst de kabeljauw, 5 minuten laten trekken en dan er uit halen en warm apart zetten .Dat doen we daarna voor de tarbot, dan voor de langoestines, daarna voor de coquilles (deze slechts 3 minuten), dan voor de tong en tenslotte voor de mosselen (die ietsje langer mogen). De bedoeling is de vis BIJNA te garen, hij mag dus best nog een beetje opaque van binnen zijn. Let wel op bij de mosselen de schelpen die gesloten blijven direct weg te gooien.
  4. In de andere pan de boter smelten met de bloem en goed blijven roeren gedurende 4 - 5 minuten. De bloem mag niet kleuren.
  5. Voeg bij deze roux het nat waarin vis en mosselen zijn gekookt. Beetje bij beetje, langzaam aan onder voortdurend roeren. Laat dit op het eind op laag vuur nog even 5 minuten extra sudderen.
  6. Dan voegen we toe de creme fraiche, de venkel, de kerrie, de peperselie. Evt. met extra zout en cayenne peper op smaak brengen.
  7. We verdelen dan over de voorverwarmde borden de vis, langoustines, de coquilles en de mosselen en overgieten dat geheel met de vissaus .
  8. Geef er gekookte nieuwe aardappelen bij en stokbrood. (met aioli)

Mijn kookverhaal (Jan A van der Hoeden)

We drinken hierbij een droge witte wijn (het liefst een Sancerre) of cider.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst