KookJij

Stoofpot van konijn op Hongaarse wijze (Nyul pörkölt)

Een heerlijk stoofpot van konijn op hongaarse wijze (nyul pörkölt) recept uit de balkan keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 120 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Dieet & Slank - Hoofdgerecht
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Hongarije
Keuken: Balkan
Bron: Zelf uitgetest, wel de klassiek pörkölt bereiding volgend.
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Stoofpot van konijn op Hongaarse wijze (Nyul pörkölt) te bereiden

Was de konijnstukken, dep het droog met keukenpapier en verwijder het binnenvet en de nieren. De nieren gebruik je niet. Snij de buikspieren eraf zodat je mooie egale vleesblokjes krijgt. De dunne buikspieren gebruik ik wel in de bereiding, maar bak deze niet aan. Ik voeg ze vers toe na het aanbraden.
Snij de ruggen doormidden zodat je 6 mooie rugstukken bekomt.
Versnij het vet en bak het uit op een zacht vuurtje. Je kan het uitgesmolten vet gebruiken.
Pel de ui en het teentje look.
Was de paprika.
Snipper de ui in kleine blokjes van praktisch 1 tot 2cm en ook de paprika.
Fruit de ui in een weinig vetstof, zachtjes onder een laag vuurtje glazig.
Verwijder de glazige ui en men er een koffielepel paprikapoeder door.
Doe het zelfde met de paprikablokjes en voeg ze bij de ui.
Ontpel de tomaat, snij ze in 4 en verwijder de groene steelaanzet en de zaden en snij in blokje en voeg bij de ui en paprika.
Bak onder een hevig vuur, zonder de vetstof te verbranden de konijnstukken snel en goed aan. Zorg ervoor dat de stukken niet beginnen te stoven.
Voeg konijn te samen met het mengsel ui, paprika en tomaat.
Overgiet alles met lauw water of wildfond tot alles juist onder staat.
Laat het vlees zachtjes sudderen, max 1 uur. Voeg, indien nodig regelmatig vocht bij zodat alles steeds onder vocht staat. Prik af en toe in het vlees en stop wanneer het vlees gaar is, maar nog niet van de beenderen (rug) lost.
Plet nu het teentje look en versnipper het en voeg het toe aan het vlees.
Breng alles op smaak met peper en zout.
Dien warm op en serveer er brood, aardappelen, rijst of pasta bij.

Mijn kookverhaal (Alfons Van de Mieroop)

Ik serveer het meestal met brood.
Als kruid kan je ook gemalen komijnpoeder toevoegen, wat een specifieke smaak geeft.
Ik bereidde de ruggen klaar in een wokpan en dit altijd een dag voor het opdienen. Ik laat dan het gerecht een nacht in de ijskast rusten. Hierdoor krijg ik het gevoel dat de smaak beter wordt.
Paprikapoeder meng ik steeds met gefruitte ui. Het poeder bind dan homogener met de vetstof.
Sommige bereidingen gaan uit van konijnenvlees dat bestrooid wordt met een weinig bloem. Dit maakt de aankorsting bij het aanbakken steviger en de saus dikker.
De bereiding is een klassieke Hongaarse bereiding van pörkölt of stoofvlees.
Tomatenpulp of tomaat uit conserven gebruik ik nooit, wel soms erbij een zongedroogde tomaat.
Het paprikapoeder dat ik gebruik is zacht paprikapoeder. Je ook scherp dwz pikant paprikapoeder gebruiken. Wil je het gerecht hevig pikant maken voeg dan wat paprikacreme toe.
Je kan het bereiden in een diepe pan of in een wokpan maar eveneens in een open ketel (bogracs) of in een kookpot.
Soms voegt men halfweg aardappelen toe en kookt deze mee. Het zetmeel van de aardappelen geeft wel een smaakverandering en ook een aandikking van de saus.
Indien je vertrekt van een gans konijn, gebruik dan de kop mee in het gerecht. Ik laat het gerecht sudderen in een open ketel, pot of pan.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst