KookJij

Recept voor Stoemp met witloof, ham en kaas

Witloofrolletjes mogen dan wel populair zijn, stoemp is ook zo 'van bij ons'. Probeer eens deze versie met witloof van eigen bodem, gekookte ham en een portie gemalen kaas. Op-en-top Vlaams!
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Aardappels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Bereiding

  1. Haal het taaie onderste stukje van het witloof weg en snij de stronkjes in grove stukken.

    Smelt een klontje boter in een stoofpot.

    Stoof het witloof. Laat een klein beetje kleuren.

    Schil tussendoor de aardappelen.

    Snij ze in gelijke stukken van ongeveer 2 centimeter breed; zo garen ze sneller.

    Doe de stukken aardappel bij het witloof en laat kort meestoven. Roer om.

    Verwijder het zwoerd van de ham.

    Snij de plakken eerst in blokjes van 1 centimeter.

    Strooi de blokjes bij de aardappelen en roer.

    Voeg de takjes tijm en blaadjes laurier toe.

    Laat alles een paar minuten op een zacht vuurtje stoven en roer regelmatig.

    Giet er het water bij, zet het deksel schuin op de pot en laat minstens een kwartier op een zacht vuur garen.

    Verhit de ovengrill.

    Vis de tijm en de laurier uit de gare stoemp.

    Haal de pot van het vuur en roer de gemalen kaasmengeling onder de stoemp. Roer er ook een extra klontje boter doorheen.

    Proef en breng op smaak met wat zout, peper van de molen en versgeraspte nootmuskaat.

    Giet de stoemp in een ovenschaal en strijk het oppervlak glad.

    Snij het blokje emmentaler in stukken en hak het fijn in de hakmolen.

    Voeg het paneermeel toe en laat de hakmolen opnieuw draaien.

    Strooi het paneermengsel met kaas over de stoemp.

    Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en gratineer in 3 tot 5 minuten tot een krokant goudbruin korstje. Hou het zaakje goed in de gaten, het kan snel gaan.

    Tip:
    Perfect vooraf klaar te maken! Warm de schotel in 20 minuten op, in een voorverwarmde oven op 180 °C, en eindig met een paar minuten grill.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Anna Koudys

Anna Koudys zegt:
Ook het proberen waard, wij zijn gek op witlof! ;-)