KookJij

Ovenschotel pittig gekruide aardappel-lasagna

Een heerlijk ovenschotel pittig gekruide aardappel-lasagna recept uit de europese keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 45 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Italie
Keuken: Europese
Bron: Familiereceptje
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ovenschotel pittig gekruide aardappel-lasagna te bereiden

Verwarm de oven voor op 220grC.
Kook de aardappelschijfjes ca 5 minuten voor in kippenbouillon, giet af en laat ze droogstomen in de pan.

Verwarm de olie en fruit hierin de sjalotjes,knoflook en het pepertje tot ze wat zachter zijn geworden.
Voeg de champignonblokjes toe en bak ze eventjes mee, meng het gehakt eronder en bak dit rul. Voeg de tomatenpuree toe en bak eventjes mee, om te ontzuren. Blus het af met de tomatenblokjes met het sap en meng er de kruiden, het bouillonblokje en de wijn door en breng dit tegen de kook aan, laat een minuut of 10 op heel rustig vuur stoven tot het iets begint in te dikken.
Begin de ovenschotel met een laag gehaktsaus, dan een laag bechamelsaus, een dun laagje jb kaas, laagje aardappeltjes en herhaal dit 3x of tot de schaal gevuld is. Eindig met een laagje bechamelsaus en strooi er de Parmezaanse kaas royaal over.
Zet de schaal in het midden van de voorverwarmde oven en laat dit ca 40 minuten bakken tot alles lekker gaar is en de bovenkant goudbruin gegratineerd.
Haal de schaal uit de oven, laat een paar minuten uitdampen en dan lekker op tafel met die schaal en opscheppen en smullen van deze overheerlijke ovenschotel-klassieker! Eet smakelijk, buon appetito!!

Mijn kookverhaal (Erwin Delano)

Lekkere variant op de klassieker met de deegbladen die net even wat beter en vooral langer vult..

Deze stond bij ons steevast in de top 5 in het restaurant van de school waar ik mijn opleiding deed, lang, lang geleden ;-) Nou ja, een jaar of 20 terug dan...

Zelfgemaakte bechamelsaus:
40 gr boter
50 gr bloem
5 dl volle melk
(versgemalen) nootmuskaat, peper & zout

Smelt de boter, roer er de bloem door en laat deze even garen en roer met een garde tot ze als een bol van de pan loskomt.
Doe er straalsgewijs de melk bij, beetje voor beetje dus, en roer steeds goed los tot er geen klontjes meer zijn.
Laat de saus even doorkoken en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat en deze is nu klaar voor verder gebruik.
Voor een saus Mornay - ideaal voor oa ook gegratineerde aardappel, pasta of visgerechten, roer je er nog wat room, eigeel en kaas doorheen.


Werd geserveerd met een eikenbladsalade met geschaafde Parmezaan, tomaten , spekjes en een lichtzoete dressing.

Wij eten deze nog steeds graag en regelmatig, al doe ik (....) er wel een heel pepertje bij door de saus, aangezien wij graag een beetje pittig eten ;-)

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst