KookJij

Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot

De lekkerste recepten ontstaan vaak zomaar spontaan, of soms uit nood, zoals dit recept dus. Het is min of meer gewoon een combinatie van 2 al bestaande recepten. Hachee en stamppotten maak ik vaak voor meerdere dagen tegelijk omdat deze allebei heel goed in de magnetron opgewarmd kunnen worden. Maar toen mijn magnetron plotseling stuk bleek te zijn moest ik iets anders bedenken, want hachee opwarmen in een pannetje is nog niet zo'n probleem maar voor stamppot vond ik dit niet zo'n goed idee. Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier niet eens 2 dagen achter elkaar hetzelfde gerecht hoeft te eten, en de smaken zijn er in ieder geval niet minder om. Mijn creatieve brein bedacht toen deze oplossing. Ik herinnerde me namelijk dat ik ooit eens in een ver verleden in een restaurantje in Luxemburg een gegratineerd ovenschoteltje met boerenkool heb gegeten wat ik toen errug lekker vond. Onderaan in de ovenschotel doe je dus de hachee en daarbovenop de stamppot, afgedekt met een laagje pittig geraspte oude kaas. Mocht je liever geen kaas gebruiken dan kun je er ook voor kiezen om als laatste een laagje paneermeel met enkele klontjes boter te gebruiken.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 6 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Ovenschotels
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Ovenschotel met hachee en boerenkoolstamppot te bereiden

  1. Hachee: - Verhit de boter in een stoofpan en bak het vlees aan alle kanten aan kruid het met peper en zout. - Voeg de uien toe en schep alles door elkaar. - Voeg de bouillon, azijn, laurier en kruidnagel toe. - Laat dit ongeveer 2 ½ uur zachtjes stoven totdat het vlees mooi zacht is. (Voeg indien nodig een beetje gekookt water of bouillon toe)
  2. Stamppot: - Kook de boerenkool met de aardappelen gaar en giet ze af, laat ze eventjes uitdampen. - Voeg boter, mosterd, melk (room) en peper/zout toe en stamp alles fijn. - Bak in een ander pannetje de spekreepjes met de gesnipperde uien en voeg dit daarna toe aan de stamppot. - Schep alles goed door elkaar.
  3. Ovenschotel: - Schep de hachee in een ovenschaal en doe de stamppot eroverheen. - Strooi de geraspte kaas erover en zet het geheel in een voorverwarmde oven. - Let op! Als de hachee en de stamppot beiden koud zijn moet je rekenen op een oventijd van 40-45 minuten op 200 graden. Als beiden gerechten net gemaakt en dus nog warm zijn volstaat een oventijd van 20-25 minuten op 180 graden. 

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst