KookJij

Kipfilet met pizzaiola, kruidenricotta en pasta

Een heerlijk kipfilet met pizzaiola, kruidenricotta en pasta recept uit de belgische keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 2 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: Jeroen Meus - dagelijkse kost
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Kipfilet met pizzaiola, kruidenricotta en pasta te bereiden

de pesto:
1. Voeg de pijnboompitjes, stukjes Parmezaanse kaas, de gepelde look en een flinke portie verse bladpeterselie samen in een blender. Giet er de olijfolie bij en mix alles tot een gladde pesto.
2. Doe er een beetje citroensap bij en kruid met wat zout en peper (alles naar smaak).

de gevulde kipfilets:
1. Doe de ricotta en de pesto in een mengkom en roer tot een smeuïg mengsel. Kruid het met wat peper en een snuifje zout.
2. Snijd het zwoerd van het spek en verwijder ook eventuele stukjes kraakbeen. Maak de kipfilets schoon. Verwijder taaie vliesjes of restjes vet.
3. Snij elke kipfilet open zodat je een kippenlapje krijgt. Kruid de binnenzijde met peper en zout. Schep over elke opengeplooide filet een laagje ricottavulling. (Overdrijf niet en laat de linkse en rechtse kantjes vrij.) Rol elk lapje zachtjes op. Wikkel een drietal sneetjes gerookt spek rond elke kippenfilet. Prik het pakketje vast met een houten stokje links en eentje rechts. Leg de kip op een bord en plaats dit in de koelkast zodat ze wat kan opstijven.

de pizzaiola (-saus):
1. Snipper de ui(en) zeer fijn. Verhit een scheut olijfolie op een matig vuur en stoof de stukjes ui glazig. Laat ze enkele minuten garen, zodat ze de saus een zoetig-zachte smaak kunnen geven. Laat de uien zeker niet kleuren. Pel de look en hak de teentjes in stukjes. Plet de look vervolgens tot pulp in de vijzel. Dit geeft de saus extra smaak.
2. Snipper de chilipeper in flinterdunne stukjes. De zaadjes doe ik er uit. Doe de snippers chilipeper en look in de pan met ui en roer. Snijd de rijpe kerstomaten middendoor en doe ze in de pan, samen met een grote snuif gedroogde oregano. Zet het mes even in de kappertjes en laat ze eveneens meestoven.
3. Giet er de tomatenpulp en ± 2 dl water (of bouillon) bij. Roer en laat de saus minstens 20 minuten pruttelen op een zacht vuur. Hoe langer de saus kan garen, hoe beter ze wordt. Proef nadien en voeg wat zout en peper naar smaak toe. Als de saus wat té zurig is (afhankelijk van de soort kerstomaatjes), doe er dan op het einde een scheutje room bij.

De afwerking
1. Verwarm de oven voor op 180°C.
2. Verhit wat olie met boter in een braadpan op een matig vuur en geef de kippenfilets in enkele minuten een goudbruine kleur. Leg de gekleurde kippenfilets in een ingeboterde ovenschaal en gaar het vlees verder in de oven. Reken hiervoor zo’n 15 minuten.
3. Kook intussen de pasta.
4. Spoel de resterende bladpeterselie, pluk er de blaadjes af en snipper deze fijn.

Serveren
1. Voeg een kleine soeplepel van het pasta-kookvocht bij de saus. Roer wat om en proef nogmaals op kruiding.
2. Giet de pasta door een vergiet.
3. Serveer huiselijk op tafel: de ovenschaal met kip, een potje gesneden peterselie, een blok kaas met rasp, de pot saus met de soeplepel en de pot pasta.

Mijn kookverhaal (Willy Delcart)

Ik ben altijd op zoek naar nieuwe combinaties met klassieke huiselijke gerechten. Chef Jeroen Meus van dagelijkse kost op onze Belgische één-zender is daarvoor een goede bron van inspiriatie.
Piet Huysentruyt heeft me de basis geleerd (SOS PIET - VTM). Hij leerde zijn volk terug koken.
De chefs Johan Segers en Peter Goossens van Njam zijn een meer dan perfecte voortzetting.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst