KookJij

Jan-in-de-zak

Een heerlijk jan-in-de-zak recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4-6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: recept van Wina Born
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Jan-in-de-zak te bereiden

Bloem in een beslagkom doen, in het midden een kuiltje maken en daarin de gist verbrokkelen.
Suiker erover strooien en met een beetje lauwwarme melk tot een glad beslag roeren.
Met wat bloem bestuiven en afgedekt 10 - 15 min op een warme plaats laten rijzen tot de volume is verdubbeld.
In de tussentijd de krenten & rozijnen onder koud stromend water wassen, in de zeef, met kokend water overgieten en laten uitlekken .
Dan met een droge theedoek zorgvuldig droog deppen.
Met de rest van de melk, ei, zout en citroenschil aan het deeg toevoegen.
Samen tot een soepele, weke bal kneden.
Zodra het deeg luchtblazen gaat vertonen is het klaar.

Een schone theedoek met bloem bestuiven, de deegbal inleggen.
Een passend deksel op het deeg leggen en de 4 punten v.d. doek boven het deksel vastknopen (wél losjes dichtbinden, want het deeg zal nog verder rijzen).
In een grote pan met licht gezouten kokend water hangen

Ongeveer 75 min zachtjes laten koken.
Met 2 lepels uit de pan halen, openmaken en meteen opdienen.
Ná het uitpakken kruislings insnijden en serveren.
Presenteer met gesmolten boter, suiker en kaneel óf gebonden, gezoet bessensap.

Mijn kookverhaal (Barbara Metz)

Deze lekkernij heb ik eens gemaakt voor onze buurvrouw van 95 jaar; ik kon haar daar geen groter plezier mee doen. "Ouderwets" gebak noemde ze het.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Thanks Barbara. Dus het is min of meer gestoomd brood, want zo kook ik ook de meeste groenten.
bametz-saffrie

bametz-saffrie zegt:
1 pan met kokend water vullen; een stalen zeef of gaatjespan er op leggen, de theedoek in de zeef leggen,maar het mag niet met het water in aanraking komen.:p
lekkerbekske

lekkerbekske zegt:
Wordt het deeg boven het kokend water gehangen of erin? Mag het de bodem van de pot niet raken? Kan er geen touwtje aan vastgebonden worden, om het eruit halen later makkelijker te maken? Alvast bedankt.
lieke

lieke zegt:
Graag wil ik reageren op dit recept. Ik maak dit al jaren voor mijn kleinkinderen naar het recept van mijn moeder, geen ei toevoegen dan wordt hij droog en het lekkerste is eten met een stroopsausje dat is stroop klontje roomboter en een klein scheutje melk heerlijk een tractatie voor iedere zoetekauw.