KookJij

Hartige "overbol" cake van oliebollen & kaaskruimels (Nel Schellekens)

Volgens traditie heb ik weer de jaarlijkse oliebollen gebakken en aangezien ik geen maat kan houden was dat voor een heel weeshuis. Vroeger gingen altijd alles schoon op maar sinds de kinderen de deur uit zijn blijft er weleens wat over. Dit recept van Nel Schellekens is een hartige variant van de wellicht al bekende zoete versie van een oliebolcake/pudding. Wie Nel kent weet dat ze niet van verspilling houdt, en daar op haar eigen stekkie aan haar kookaltaar in het Keunenhuis in het Woold ook volledig naar kookt. Ook in het kookboek "Van kop tot kont" dat ze heeft geschreven blijkt duidelijk haar visie om er alles aan te doen om verspilling tegen te gaan. Wie haar (nog) niet kent raad ik aan om eens naar de Achterhoek af te reizen en aan haar kookaltaar plaats te nemen om dit ontzettend sympathieke mens te leren kennen. Heerlijk eten en een ervaring om nooit te vergeten.
Recept van:
Bereidingstijd: 60 min
Personen: 10 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Regionale
Bron: Nel Schellekens
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Hartige "overbol" cake van oliebollen & kaaskruimels (Nel Schellekens) te bereiden

  1. Verwarm oven voor op 150°C.
  2. Snijd de oliebollen in kleine stukken en doe ze in een bak. Doe er de gesneden boerenmeisjes & - jongens bij en gebruik ook wat van de brandewijn/welvocht. Belangrijk: de stukjes oliebol moeten weken in wat vocht. Wil je het frisser? Gebruik dan wat verse zure appel en/of peer.
  3. Rasp de kaas erbij.
  4. Gebruik kruiden zoals bv. gedroogde daslook, bieslook en/of peterselie.
  5. Klop in een andere bak de eieren los en giet de boter daarbij. Goed door elkaar roeren en dan bij het oliebolmengsel gieten. Als je niet erg zoute kaas gebruikt voeg dan nog wat peper & zout toe.
  6. Doe het mengsel in een met iets olie ingevette vorm en vet ook een bakpapiertje in dat op de vorm moet komen liggen. Baktijd ca 45 minuten. Check met een prikker of het gaar is. Als je het bruiner wilt dan de oven op 185° en nog ca 5 minuten extra bakken.
  7. Vet (afhankelijk van de vetheid van de gebruikte kaas) eraf gieten en laat afkoelen alvorens de vorm te storten.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst