KookJij

Guacamole (in deze samenstelling in te vriezen)

Heerlijke zelfgemaakte guacamole, daar kan geen potje tegen op!
Recept van:
Bereidingstijd: 30 min
Personen: 6 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Mexico
Keuken: Amerikaanse
Bron: Eigen recept
Kan worden ingevroren: Ja
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Guacamole (in deze samenstelling in te vriezen) te bereiden

Dit is de basis van de Guacamole en heel goed in te vriezen mét de twee pitten van de avocado (om verkleuring te voorkomen).
In een later stadium (bij gebruik) kun je het naar smaak bereiden met creme fraiche, yogurt, granaatappelpitjes, of wat je maar lekker vind. Ik vind deze basis al lekker, zo als ie is.

Gebruik voor dit recept GEEN blender of mixer!
De smaken worden beter door het gebruik van een vijzel.
Doe het sjalot, de knoflook, de groene peper fijngesneden in de vijzel en 'maal' het geheel tot een papje. Laat het geheel even in de vijzel staan en ontvel de tomaten (bovenlangs -pit- kruislings doorsnijden en even dompelen in kokend water). De ontvelde tomaten ontdoen van het vruchtennat en zaden en de stevige massa in kleine blokjes snijden. Ook even apart zetten.
De (zeer) rijpe Avocado overlangs, langs de pit insnijden, kwartslag draaien en de twee helften uit elkaar halen. Met een scherp mes in de pit steken en deze er in zijn geheel eruit halen en apart leggen.
Met een -plastic, eier- lepel het vruchtvlees van de avocado in een vetvrije, plastic kom doen. De plastic lepel is ervoor om verkleuring te beperken van het vruchtvlees. Probeer de schil van de vrucht heel te houden. Deze is -gedroogd- zeer goed bruikbaar en mooi om de guacemole in te presenteren.
Wanneer je het vruchtvlees uit de schil hebt gehaald gelijk besprenkelen met het sap van de citroen. (om verkleuring tegen te gaan).
Met een vork de avocado prakken en het papje uit de vijzel toevoegen. Goed doorroeren en er dan de tomatenblokjes toevoegen en nogmaals goed door roeren. Een 'handjevol' verse koriander toevogen en op smaak maken met zeezout en pepermix.
In een plastic kom/bak in de vriezer bewaren tot gebruik.

Mijn kookverhaal (Joke Wiggers)

Velen zijn van mening: 'zo'n avocado is VET en niet goed voor m'n 'lijn'. Het tegendeel is waar! De avocado is een heel gezonde vrucht die hier in NL ver ondergewaardeerd wordt!
Deze verse guacamole gebruik ik voor veel gerechten en niet alleen als 'dipsaus' bij tortillachips!
Nee, probeer deze saus ook eens bij een gegrilde zalm of andere vissoorten. (erg lekker op de BBQ in een vispakketje: alufolie, vis naar keuze/smaak op de folie leggen, guacemole erop strijken en dichtvouwen en op de BBQ voor ongeveer 20 min. -afhankelijk van de vissoort-). Of op een gezellige zondagmorgen: vers -afgebakken- broodje, besmeren met guacemole en daarop een paar plakjes gerookte zalm en een gekookt eitje op een 'dotje' creme fraiche......
Dan is het elke zondag "Moederdag"!!!
Ik ben ervan overtuigd dat wanneer je de smaak van de guacemole proeft, je vanzelf weet wat lekker is bij....

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Floriaan Mathysen Gerst

Floriaan Mathysen Gerst zegt:
Heerlijk, en iid handig om t in te vriezen, super.
Dank je wel! Groet, Floriaan Mathysen Gerst.
grietje56

grietje56 zegt:
@Anna: Zo is het Anna en zoals ik al schreef, hoeft niet, mág. ;)
@Blob: respect, zoveel 'moeite' je doet gezond te leven. Ik 'wed' dat je 's avonds in ieder geval lekker slaapt..:D;)
Anna

Anna zegt:
Grietje vermeldt in haar recept; "een beetje suiker". Dat kan juist een toegevoegde waarde hebben.
En het is mooi dat ze vermeldt dat het in te vriezen is. Altijd handig, als er onverwachts bezoek komt.
Blob

Blob zegt:
In Nederland wordt overal suiker in gedaan (kijk maar eens op verpakkingen in de supermarkt) en dat zorgt, net als veel zout, voor smaakvervlakking. Als je veel uit zakjes eet, kun je de echte smaken niet meer aan. Die zijn dan te sterk. Ik wed dat je guacamole zonder suiker te zuur vindt?
En tot slot: waarom zou je het invriezen, het kost 10 min. om het te maken & het kan de smaak en structuur nooit ten goede komen wanneer je het invriest.
grietje56

grietje56 zegt:
@Blob: waarom "onbegrijpelijk"?
Je hóeft niets, als jij het lekkerder vind zonder suiker, is nix mis mee. Maar ik wil wel graag van je weten waarom je het 'onbegrijpelijk' vind.
Blob

Blob zegt:
Onbegrijpelijk om suiker te gebruiken in dit gerecht:(:(
grietje56

grietje56 zegt:
De haas staat er op..:p:D
Anna

Anna zegt:
;);):p:p
grietje56

grietje56 zegt:
oké...zucht...lol!!;):p:
Ik zet de tip wel op kookjij.nl als gerecht...:D
Anna

Anna zegt:
Ik zeg: receptje op de site! Klinkt weer overheerlijk!:D:D
grietje56

grietje56 zegt:
Je hebt gelijk Dorry ;) Normaal zet ik zoiets in de opmerkingen, maar wellicht moest ik dit (als waarschuwing) al gelijk kwijt. Het is ook jammer als je het niet weet/leest en je vriest het in mét creme fraiche of yoghurt. ;)
Nog een tip: Koop één of twee of meer varkenshaasjes, snijd deze 'overlangs door in het 'dikke deel' van de haas. Klap het open en leg er een paar blaadjes verse salie in, op de salie de guacemole en deze weer bedekken met een plakje parmaham of seranoham, dicht klappen en -eventueel- vastzetten met coctailprikkers. Het 'dunne' staartstuk ook dubbelklappen en met een prikker vastzetten zodat ook de punt mals blijft.
Bruin aanbakken op een middelhoog vuur en daarna op 180 gr. in de oven om te garen.
De varkenshaas is helemaal goed als je erop drukt en het aanvoelt als je op de muis van je hand drukt wanneer je je middelvinger tegen je duim aandrukt.
Er moet dus nog enige veerkracht in zitten. Uit de oven halen en een minuut of 3-5 laten 'rusten' zodat de sappen zich in het vlees kunnen verdelen. (Snijdt je het direct aan, lopen de sappen uit het vlees en dat is jammer).
Je hebt op deze manier een medium tot wel-done haasje. Voor varkensvlees is dit redelijk riskant omdat het gegaard moet zijn. Maar als je het laat rusten/nagaren op het rooster bij een open oven krijg je hem precies goed: rosé doorbakken.
Truuk: ook voor biefstuk en alle soorten vlees die je bakt:
rare: zet je wijsvinger op je duim en voel hoe je muis van de hand aanvoelt, voelt het vlees dat je bak ongeveer gelijk, hen je hem redelijk rauw (rare),
zet je middelvinger tegen je duim en voel de muis (duwen) van je hand heb je een indicatie voor een medium stukje vlees,
Hou je van 'welldone' zet je je ringvinger tegen je duim en voel je de muis, je zult beslist het verschil voelen tussen deze drie methodes. De laatste methode is dus 'well-done'.
:)
Dorry

Dorry zegt:
Dank je voor de leuke tip en je had het erbij gezet hoor in het begin van het toevoegen van de yogurt enz na de vriezer. gr
grietje56

grietje56 zegt:
Ben nog vergeten te melden dat deze guacamole uit de vriezer nog 'op smaak' gemaakt kan worden met creme fraiche of -Griekse- Yoghurt. (Dat moet je NIET doen als je het wilt invriezen.) Dan wordt het nl. een waterig papje.
Nog een tip: de Guacemole met creme fraiche is héérlijk op een gepofte aardappel!! (Aardappel in plasticfolie in de magnatron of in aluminiumfolie in het vuur van de BBQ, overlangs opensnijden en dan de Guacemole erop).
Jummie!!!;):p
derbyke

derbyke zegt:
:D:D Als internet mee wil tenminste;):(
Anna

Anna zegt:
;);) Alles wordt in de gaten gehouden, zelfs in het Zwarte Bos:p:p;);)