KookJij

Gegrilde zwaardvis met asperge-rijstsalade

Zwaardvis is een stevige, sappige vis die perfect geschikt is voor de BBQ. Bak hem net als tonijn heel kort; hij moet nog lichtjes rauw zijn van binnen.
Recept van:
Bereidingstijd: 90 min
Personen: 4 personen
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Belgie
Keuken: Belgische
Bron: hln
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Gegrilde zwaardvis met asperge-rijstsalade te bereiden

  1. Marineer eerst de vis. Meng de sojasaus, rijstazijn, honing en sesamolie. Proef en pas aan.

    Leg de zwaardvisfilets in een schaal en giet er drievierde van de marinade over. Hou de rest voor straks, als zoetzure vinaigrette.

    Laat de vis een uurtje marineren.

    Steek intussen de barbecue in gang.

    Kook de rijst gaar volgens de instructies op de verpakking. Giet af, spoel even onder koud water en laat afkoelen.

    Schil de asperges met een dunschiller. Hou elke asperge vast bij de kop en schil van boven naar onder, rondom rond. Druk niet te hard op het mesje en rits de schil er in fijne slierten af.

    Snij of breek het harde onderstukje af.

    Vul een kookpot met koud water en voeg er een snuifje zout aan toe.

    Leg de asperges in het koude water en verhit de pot op een zacht vuur. Breng het water tot het kookpunt en zet het vuur dan meteen af.

    Laat de asperges 10 minuten rusten in het warme water. Controleer tussendoor even de gaarheid, met een mespunt. Ze moeten knapperig zijn; straks gaan ze nog even op de grill.

    Laat de asperges uitlekken op een propere keukendoek. Hou het kookvocht bij.

    Spoel de zeekraal en breek houtachtige takjes af.

    Breng het kookvocht van de asperges opnieuw aan de kook. Blancheer er de zeekraal in. Giet na een minuut af en spoel in ijskoud water.

    Schil voor de rijstsla de gemberknol en rasp fijn. Voeg de koude rijst en de zeekraal toe.

    Snipper er de lente-uitjes in reepjes bij.

    Overgiet de rijstsalade met de rest van de marinade en meng.

    Wrijf een klein beetje olijfolie over de asperges en gril ze maximaal 1 minuut, draai ze om en doe er nog 1 minuut bij. Duw ze wat aan, zodat er stevige grillpatronen in komen te staan.

    Haal de asperges van de barbecue en snij in stukken van 5 centimeter. Meng de stukjes voorzichtig onder de rijstsla.

    Schep de zwaardvis uit de marinade en gril de stukken vis kort en krachtig. Reken per kant op maximaal 45 seconden; de vis moet nog een beetje rauw zijn vanbinnen.

    Snij in brede plakken en serveer met de rijstsalade. Druppel er eventueel nog een restje marinade over.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst