KookJij

Alikruiken (krukkels)

Een heerlijk alikruiken (krukkels) recept uit de hollandse keuken wat echt de moeite waard is om uit te proberen.
Recept van:
Bereidingstijd: 20 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hapjes - Amuse
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eric Swaghoven
Kan worden ingevroren: Nee
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Alikruiken (krukkels) te bereiden

Spoel de schelpjes goed onder de koude kraan om eventueel zand te verwijderen.
Zet het bouquet in de boter licht aan met de laurierblaadjes en meng de alikruiken erdoor.
Blus af met witte wijn en voeg wat zout toe.
Stoof de schelpdieren in ongeveer 4 minuten klaar met de deksel op de pan, laat ze afkoelen en haal het vlees met een speld uit de schelp.
Serveer hierbij een fris dipsausje met citroenmayonaise.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

therese

therese zegt:
de allikruiken zijn na 5 min nog niet gaar
bertal

bertal zegt:
Jan.v.Stee,
Heel apart, wat een leuke traditie, ik zal hem zeker onthouden.
Fijne paasdagen.
M.V.G.Bert:);)
Jan v Stee

Jan v Stee zegt:
In yerseke eten we ze samen met krenten brood bij Pasen.
Gewoon koken in voldoende water met peper en zout.
Doe je ook geen afbreuk aan de smaak.
Jauke

Jauke zegt:
Alikruiken zijn te vinden als de R in de maand zit. Als kind heb ik ze regelmatig in me woonplaats Den Helder geraapt en gekookt. Heerlijk! Volgens mij deed mijn moeder er tijdens het koken altijd een stuiver in de pan. Ik ga vanmiddag even wat proberen te rapen
Tineke Kanen

Tineke Kanen zegt:
Dank voor alle reacties !
groet, Tineke
bertal

bertal zegt:
hns,
ieder zijn eigen recept, ik hoop dat ze gesmaakt hebben.
:);)m.v.g. Bert Allers
hns

hns zegt:
Ik heb ze net gekocht bij de Sligro, een groothandel waar praktisch iedereen terecht kan.
Beetje raar, maar ik maak ze klaar met peer, erg lekker. Het originele recept: 5 min koken in zeewater, of water met veel zout.
grt
Hans:)
A V SPLUNTER

A V SPLUNTER zegt:
ik weet er wel aan te komen maar is er een bepaalde tijd van het jaar om deze te zoeken en te eten:)
Tineke Kanen

Tineke Kanen zegt:
ik ga op zoek.gr.
bertal

bertal zegt:
Tineke Kanen:
Het klopt maar bij de betere visspeciaalzaken
of aan de Belgische en Zeeuwse kust zijn ze wel verkrijgbaar.:);)
m.v.g. Bert Allers
Tineke Kanen

Tineke Kanen zegt:
Ziet er prima uit, maar er is moeilijk aan die beestjes te komen.