KookJij

Grootmoeders kippensoep

Ik heb deze soep op dezelfde wijze gemaakt zoals die vroeger thuis ook al gemaakt werd, het enige verschil is dat ik hiervoor niet alleen karkassen maar een hele soepkip heb gebruikt. Let wel het is voor een grote pan soep van ongeveer 9 tot 10 liter. Als je niet van vermicelli houd kun je deze ook deze ook weglaten. Ik vind het zelf wel thuishoren in zo een authentieke soep.
Recept van:
Bereidingstijd: 180 min
Personen: 12 personen
Categorieën:
  1. > Soepen - met Vlees
  2. > Soepen - met Groente
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Nederland
Keuken: Hollandse
Bron: Eigen recept
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Grootmoeders kippensoep te bereiden

  1.  Zet een grote soeppan (9-10 liter) met een beetje water op het vuur en doe de laurierblaadjes, peterselie, tijm, peperkorrels, kruidnagels, foelie en zout erin.
  2. Spoel de soepkip goed af en leg die boven op de kruiden, voeg zoveel heet water toe totdat de kip goed onder staat. (ongeveer ¾ vol)
  3. Was de ui (met schil) en snij deze doormidden, schrap de wortels, maak de prei schoon, en snij het allemaal in grove stukken.
  4. Doe dit allemaal in de pan bij de rest en laat het 3 tot 4 uur op een klein pitje trekken
  5. Haal dan de kip uit de bouillon en zeef de groenten en kruiden uit de bouillon.
  6. Maak intussen de knolselderij, wortel, bleekselderij, prei en selderij schoon en snij alles fijn.
  7. Voeg dit toe aan de bouillon en breng het aan de kook. Laat dit ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken tot het bijna gaar is.
  8. Doe de bouillonblokken erbij en vul de pan aan met water uit de waterkoker tot de gewenste hoeveelheid.
  9. Haal intussen het vlees van de botten en snij het in stukjes en doe het terug in de pan.
  10. Doe als laatste de vermicelli erbij. Na ongeveer 10 minuten is de soep klaar. grote soeppan, schuimspaan.
  11. Proef of de soep op smaak is en voeg eventueel nog bouillonblokken of peper/zout toe.
  12. Als je niet van vermicelli houd kun je deze ook weglaten. Ik vind het zelf thuishoren in deze authentieke soep.

Mijn kookverhaal (Wilmie Willemse)

Vroeger werden bij ons thuis op de boerderij onze eigen kippen door mijn vader zelf geslacht en ik hielp hem daar altijd bij mee. Omdat ik ermee ben groot geworden heb ik het ook nooit eng gevonden.
Ik ben in een tijd opgegroeid dat er van verspilling van eten totaal geen sprake was. Mijn ouders hadden de oorlog nog meegemaakt en hebben tijden gekend dat elk dubbeltje wel 2x moest worden omgedraaid. Dus zuinigheid met vlijt. Vroeger werden ook alle delen van de kip gebruikt en ging er niets verloren. Zo werden dus de karkassen van de kippen gebruikt om een heerlijke kippenbouillon mee te maken.
Ik heb van mijn moeder geleerd dat je voor een goede bouillon niet alleen vlees maar zeker ook botten moet gebruiken. Daar heb je geen koksopleiding voor nodig. Zoiets wordt van moeder op dochter doorgegeven.

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst