KookJij

Zwartzuur van kip, een heerlijk kipstoofpotje in rode wijn en ketjap (Ajam suwar suwir)

Een zalig stoofpotje van kippendij met weinig ingredienten. Je kunt dit gerecht ook goed in de slowcooker maken.
Recept van:
Bereidingstijd: 15 min
Personen: 4 personen
Categorieën:
  1. > Hoofdgerechten - Gevogelte
Bevat per éénpersoons portie:
Waardering:
Herkomst: Indonesie
Keuken: Oosterse
Bron: Boek "Indische keukengeheimen. Recepten en verhalen van 3 generaties Keasberry's" van Jeff Keasberry
Geplaatst op:

Bereiding

Hoe Zwartzuur van kip, een heerlijk kipstoofpotje in rode wijn en ketjap (Ajam suwar suwir) te bereiden

  1. Kruid de stukken kip met peper, zout en nootmuskaat.
  2. Verhit de boter in de pan en bak hierin de stukken kip aan beide zijden bruin. Haal de kip uit de pan en zet apart.
  3. *** Bak in het overgebleven vet de uien glazig.
  4. Voeg het kruidnagelpoeder, suiker, kaneelpoeder, rode wijn, ketjap manis en azijn eraan toe .
  5. Breng dit aan de kook. Laat heel even doorkoken.
  6. Doe de kip erbij en laat de kip een paar uur lekker stoven.
  7. Gebruik je de SLOWCOOKER dan kan de kip al direct na het bruin bakken in de slowcooker.
  8. Daarna voeg je het gekookte uienmengsel eraan toe.***
  9. Zet de slowcooker op low en laat de kip plm. 4 tot 4 ½ uur lekker gaar worden in de slowcooker.
  10. Wil je het geheel wat binden doe dat dan met een beetje maïzena.
  11. Wij hebben dit gegeten met gekookte aardappelen en sperziebonen.

Mijn kookverhaal (Petra Wiggers)

Zwartzuur is een van oorsprong Indisch gerecht, dat traditioneel tijdens de kerstdagen gegeten werd met gekookte of gebakken aardappelen, groenten, peren en perziken op sap. Vele oudere Indische mensen kunnen
zich de heerlijke smaak en geur herinneren. Helaas is het gerecht en de traditie in de vergetelheid geraakt, maar gezien het enthousiasme waarmee er over gesproken wordt een heerlijke traditie om weer in te voeren.

Leuke tekst overgenomen van internet:
"Zwartzuur is het gerecht dat Tante Kiep elke kerst klaarmaakt, en volgens haar "is het traditie dat dit recept alleen van moeder op dochter overgaat'; anders wordt het bitter als gal." Uit het boek Zwartzuur van Anneloes Timmerije."

Reageer op dit recept

Uw bericht mag nog karakters bevatten

Reacties op dit recept

Er zijn nog geen reacties geplaatst